Sałatka jarzynowa z jajkiem i musztardą
Ta sałatka jarzynowa z jajkiem i musztardą to doskonała propozycja dla osób szukających łatwych do przygotowania, a jednocześnie smacznych i zdrowych dań. Unikalna kompozycja kolorowych warzyw, którymi są składniki tej sałatki, zachwyci każdego miłośnika lekkich i pożywnych posiłków. Jajka i musztarda dodają sałatce intensywnego smaku, a połączenie ich z chrupiącymi warzywami tworzy danie, które zasługuje na miejsce na każdym stole. Idealna na lunch czy piknik, ta sałatka stanowi również doskonały dodatek do grillowanych potraw. Spróbuj tej sałatki jarzynowej z jajkiem, a na pewno przekonasz się, jak smaczna może być prosta kuchnia.
admin
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 2 marchwie
- kawałek selera (1/3 małego selera)
- 1 mała pietruszka
- 3 jajka
- 3 kiszone ogórki
- 1 kwaśne jabłko
- pół puszki groszku konserwowego
- 1 solidna łyżka musztardy
- 4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Sałatka jarzynowa z jajkiem i musztardą – jak zrobić?
- Warzywa (ziemniaki, marchew, seler, pietruszka) oczyść i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przestygnięte warzywa należy obrać i pokroić w kostkę (można użyć w tym celu metalowej krateczki, przez którą przepycham warzywa, odkrawając je nożem w odpowiednim momencie).
To samo zrobić z ugotowanymi jajkami na twardo.
Ogórki i jabłka pokroić w taką samą kostkę jak pozostałe warzywa. Dosypać zielonego groszku konserwowego. Składniki delikatnie wymieszać z solą i pieprzem. Dodać musztardę i majonez i ponownie wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Porady – Sałatka jarzynowa z jajkiem i musztardą
Pamiętaj o musztardzie i nie żałuj pieprzu, a będzie pysznie! 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka jarzynowa na zimę
Następny przepis: Sałatka jarzynowa z porem i majonezem