Sałatka jarzynowa z jajkiem i musztardą

Sałatka jarzynowa z jajkiem i musztardą

Ta sałatka jarzynowa z jajkiem i musztardą to doskonała propozycja dla osób szukających łatwych do przygotowania, a jednocześnie smacznych i zdrowych dań. Unikalna kompozycja kolorowych warzyw, którymi są składniki tej sałatki, zachwyci każdego miłośnika lekkich i pożywnych posiłków. Jajka i musztarda dodają sałatce intensywnego smaku, a połączenie ich z chrupiącymi warzywami tworzy danie, które zasługuje na miejsce na każdym stole. Idealna na lunch czy piknik, ta sałatka stanowi również doskonały dodatek do grillowanych potraw. Spróbuj tej sałatki jarzynowej z jajkiem, a na pewno przekonasz się, jak smaczna może być prosta kuchnia.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchwie
  • kawałek selera (1/3 małego selera)
  • 1 mała pietruszka
  • 3 jajka
  • 3 kiszone ogórki
  • 1 kwaśne jabłko
  • pół puszki groszku konserwowego
  • 1 solidna łyżka musztardy
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Sałatka jarzynowa z jajkiem i musztardą – jak zrobić?

  1. Warzywa (ziemniaki, marchew, seler, pietruszka) oczyść i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przestygnięte warzywa należy obrać i pokroić w kostkę (można użyć w tym celu metalowej krateczki, przez którą przepycham warzywa, odkrawając je nożem w odpowiednim momencie).

    To samo zrobić z ugotowanymi jajkami na twardo.

    Ogórki i jabłka pokroić w taką samą kostkę jak pozostałe warzywa. Dosypać zielonego groszku konserwowego. Składniki delikatnie wymieszać z solą i pieprzem. Dodać musztardę i majonez i ponownie wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Porady – Sałatka jarzynowa z jajkiem i musztardą

Pamiętaj o musztardzie i nie żałuj pieprzu, a będzie pysznie! 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka jarzynowa na zimę
Następny przepis: Sałatka jarzynowa z porem i majonezem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode