Sałatka jarzynowa na zimę

Sałatka jarzynowa na zimę

Przygotowanie smakowitej sałatki jarzynowej na zimę to doskonały sposób na zmagazynowanie porcji zdrowia na chłodne miesiące. Ten kolorowy, kwaskowaty kompot składa się z różnych warzyw, które nie tylko dają sałatce wspaniały smak, ale także zapewniają wiele niezbędnych składników odżywczych. Zawiera warzywa, takie jak marchew, pietruszka, buraki, które są bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów. To domowa receptura, która przetrwała próbę czasu i daje ci komfort termicznego urozmaicenia zimowych posiłków. Idealna do serwowania podczas świąt, ale równie smaczna podawana jako codzienny dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 kg ogórków
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg twardych pomidorów
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 kg cebuli

Zalewa:

  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki soli
  • 1/2 szkl. octu 10-proc.

Sałatka jarzynowa na zimę – jak zrobić?

  1. 1.
    Jabłka, ogórki, marchewki
    i cebule obieramy. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne.
    Ogórki i marchewki kroimy
    w plasterki. Jabłka i cebule
    ścieramy na tarce lub kroimy
    w małą kostkę. Pomidory sparzamy,
    zdejmujemy skórkę,
    kroimy w małe kawałki. Kapustę
    oczyszczamy z wierzchnich
    liści i szatkujemy. Jabłka
    wraz z warzywami przekładamy
    do garnka.
  2. 2.
    Z podanych składników
    przygotowujemy zalewę. Gorącą
    zalewamy warzywa i dusimy
    na małym ogniu około 10
    minut. Sałatkę przekładamy do
    słoików, mocno ubijamy. Słoiki
    zakręcamy i pasteryzujemy
    około 20 minut.

Słowa kluczowe: sałatka jarzynowa na zimę

Porady – Sałatka jarzynowa na zimę

● Zamiast białej kapusty można użyć kapusty włoskiej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka jarzynowa Magdy Gessler
Następny przepis: SAŁATKA JARZYNOWA z jabłkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode