Sałatka jarzynowa na zimę
Przygotowanie smakowitej sałatki jarzynowej na zimę to doskonały sposób na zmagazynowanie porcji zdrowia na chłodne miesiące. Ten kolorowy, kwaskowaty kompot składa się z różnych warzyw, które nie tylko dają sałatce wspaniały smak, ale także zapewniają wiele niezbędnych składników odżywczych. Zawiera warzywa, takie jak marchew, pietruszka, buraki, które są bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów. To domowa receptura, która przetrwała próbę czasu i daje ci komfort termicznego urozmaicenia zimowych posiłków. Idealna do serwowania podczas świąt, ale równie smaczna podawana jako codzienny dodatek do obiadu.
admin
Składniki:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 1 kg ogórków
- 1 kg marchewki
- 1 kg twardych pomidorów
- 1 kg białej kapusty
- 1 kg cebuli
Zalewa:
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1,5 łyżki cukru
- 3 łyżki soli
- 1/2 szkl. octu 10-proc.
Sałatka jarzynowa na zimę – jak zrobić?
-
1.
Jabłka, ogórki, marchewki
i cebule obieramy. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne.
Ogórki i marchewki kroimy
w plasterki. Jabłka i cebule
ścieramy na tarce lub kroimy
w małą kostkę. Pomidory sparzamy,
zdejmujemy skórkę,
kroimy w małe kawałki. Kapustę
oczyszczamy z wierzchnich
liści i szatkujemy. Jabłka
wraz z warzywami przekładamy
do garnka. -
2.
Z podanych składników
przygotowujemy zalewę. Gorącą
zalewamy warzywa i dusimy
na małym ogniu około 10
minut. Sałatkę przekładamy do
słoików, mocno ubijamy. Słoiki
zakręcamy i pasteryzujemy
około 20 minut.
Słowa kluczowe: sałatka jarzynowa na zimę
Porady – Sałatka jarzynowa na zimę
● Zamiast białej kapusty można użyć kapusty włoskiej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka jarzynowa Magdy Gessler
Następny przepis: SAŁATKA JARZYNOWA z jabłkiem