Sałatka jarzynowa Magdy Gessler

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler

Przygotowanie smacznej sałatki jarzynowej według przepisu Magdy Gessler to fantastyczny sposób na uwzględnienie w diecie mnóstwo zdrowych warzyw. Receptury tej popularnej polskiej kucharki znane są z kolorowej palety składników i doskonałych smaków. Sałatka jarzynowa Magdy Gessler jest kwintesencją tej filozofii – swoim bogactwem składników i smaków idealnie wpisuje się w jej kloszardowe gotowanie. Jest to wyśmienita opcja na rodzinne spotkanie czy uroczysty obiad. Gessler jest zdobywcą wielu nagród kulinarnych i jej przepisy, w tym sałatka jarzynowa, cieszą się ogromną popularnością. Ta sałatka to prawdziwa feeria smaków!

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • Dodatkowo:
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • majonez
  • łyżka kwaśnej śmietany

Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler

  • 1. Marchewki, ziemniaki, pietruszki oraz seler należy umyć i ugotować w osolonej wodzie do półmiękkości. Następnie studzimy warzywa.
  • 2. Cebulę siekamy i sparzamy wrzątkiem na sicie. Obieramy ugotowane warzywa i kroimy je w kostkę. Ogórki kiszone i obrane jabłko również kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. Jajko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do warzyw dorzucamy odsączony groszek z puszki.
  • 3. Teraz przygotowujemy sos do sałatki jarzynowej. Przeciskamy czosnek przez praskę i mieszamy go z majonezem (ilość zależy od preferencji) oraz łyżką kwaśnej śmietany. Doprawiamy sos solą, pieprzem i sokiem z cytryny, tak aby uzyskać odpowiedni smak. Składniki sosu mieszamy dokładnie z warzywami. W razie potrzeby można doprawić sałatkę jarzynową do smaku. Gotową sałatkę warto schłodzić w lodówce na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

Porady – dodatkowe informacje

Do przygotowania sałatki jarzynowej Magdy Gessler poleca wykorzystanie warzyw gotowanych wraz z mięsem na rosół. Dzięki temu warzywa nabierają intensywnego smaku. Alternatywnie, można je również ugotować w wodzie lub użyć warzyw, ugotowanych na półmiękko z rosołu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka jarzynowa
Następny przepis: Sałatka jarzynowa na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode