Sałatka jarzynowa Magdy Gessler
Przygotowanie smacznej sałatki jarzynowej według przepisu Magdy Gessler to fantastyczny sposób na uwzględnienie w diecie mnóstwo zdrowych warzyw. Receptury tej popularnej polskiej kucharki znane są z kolorowej palety składników i doskonałych smaków. Sałatka jarzynowa Magdy Gessler jest kwintesencją tej filozofii – swoim bogactwem składników i smaków idealnie wpisuje się w jej kloszardowe gotowanie. Jest to wyśmienita opcja na rodzinne spotkanie czy uroczysty obiad. Gessler jest zdobywcą wielu nagród kulinarnych i jej przepisy, w tym sałatka jarzynowa, cieszą się ogromną popularnością. Ta sałatka to prawdziwa feeria smaków!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 4 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 jabłko
- 1 puszka groszku konserwowego
- Dodatkowo:
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- majonez
- łyżka kwaśnej śmietany
Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler
- 1. Marchewki, ziemniaki, pietruszki oraz seler należy umyć i ugotować w osolonej wodzie do półmiękkości. Następnie studzimy warzywa.
- 2. Cebulę siekamy i sparzamy wrzątkiem na sicie. Obieramy ugotowane warzywa i kroimy je w kostkę. Ogórki kiszone i obrane jabłko również kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. Jajko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do warzyw dorzucamy odsączony groszek z puszki.
- 3. Teraz przygotowujemy sos do sałatki jarzynowej. Przeciskamy czosnek przez praskę i mieszamy go z majonezem (ilość zależy od preferencji) oraz łyżką kwaśnej śmietany. Doprawiamy sos solą, pieprzem i sokiem z cytryny, tak aby uzyskać odpowiedni smak. Składniki sosu mieszamy dokładnie z warzywami. W razie potrzeby można doprawić sałatkę jarzynową do smaku. Gotową sałatkę warto schłodzić w lodówce na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Porady – dodatkowe informacje
Do przygotowania sałatki jarzynowej Magdy Gessler poleca wykorzystanie warzyw gotowanych wraz z mięsem na rosół. Dzięki temu warzywa nabierają intensywnego smaku. Alternatywnie, można je również ugotować w wodzie lub użyć warzyw, ugotowanych na półmiękko z rosołu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka jarzynowa
Następny przepis: Sałatka jarzynowa na zimę