Sałatka jajeczna z tuńczykiem

Sałatka jajeczna z tuńczykiem

Sałatka jajeczna z tuńczykiem to idealna propozycja na szybkie i sycące danie. Jajeczna salatka, ze swoją klasyczną kompozycją, urozmaicona jest tu dodatkiem aromatycznego tuńczyka. To doskonałe połączenie smaków, które przekona nawet wybredne podniebienia. Prostota wykonania i uniwersalność tej sałatki sprawiają, że idealnie sprawdzi się zarówno na rodzinne obiady, jak i na przyjęcia czy grill. Sałatka jajeczna z tuńczykiem to również doskonała propozycja na zdrowy, proteinowy lunch do pracy czy szkoły. Wśród sałatki jajeczne przepisy, ten szczególnie wyróżnia się swoim niebanalnym połączeniem składników.

Składniki:

  • – 5 jajek
  • – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • – 5 ogórków konserwowych
  • – 150 g sera żółtego
  • – 8 łyżek majonezu
  • – sól do smaku

Sałatka jajeczna z tuńczykiem – jak zrobić?

  1. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić i oddzielić białka od żółtek. Na dno szklanego naczynia zetrzeć białka na grubej tarce, posolić.
  2. Na białka wyłożyć odcedzonego tuńczyka.
  3. Na tuńczyku rozprowadzić 4 łyżki majonezu.
  4. Następnie pokroić ogórek konserwowy w kostkę i wysypać jako następną warstwę.
  5. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na ogórka.
  6. Resztę majonezu rozłożyć na serze.
  7. Na wierzch sałatki zetrzeć na tarce żółtka.

Sałatka jajeczna z tuńczykiem – dodatkowe informacje

Ze względu na tuńczyka pasuje również na Wigilię.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka jajeczna z chrzanem
Następny przepis: Sałatka jajeczna z rzodkiewką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode