Sałatka jajeczna z tuńczykiem
Sałatka jajeczna z tuńczykiem to idealna propozycja na szybkie i sycące danie. Jajeczna salatka, ze swoją klasyczną kompozycją, urozmaicona jest tu dodatkiem aromatycznego tuńczyka. To doskonałe połączenie smaków, które przekona nawet wybredne podniebienia. Prostota wykonania i uniwersalność tej sałatki sprawiają, że idealnie sprawdzi się zarówno na rodzinne obiady, jak i na przyjęcia czy grill. Sałatka jajeczna z tuńczykiem to również doskonała propozycja na zdrowy, proteinowy lunch do pracy czy szkoły. Wśród sałatki jajeczne przepisy, ten szczególnie wyróżnia się swoim niebanalnym połączeniem składników.
admin
Składniki:
- – 5 jajek
- – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- – 5 ogórków konserwowych
- – 150 g sera żółtego
- – 8 łyżek majonezu
- – sól do smaku
Sałatka jajeczna z tuńczykiem – jak zrobić?
- Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić i oddzielić białka od żółtek. Na dno szklanego naczynia zetrzeć białka na grubej tarce, posolić.
- Na białka wyłożyć odcedzonego tuńczyka.
- Na tuńczyku rozprowadzić 4 łyżki majonezu.
- Następnie pokroić ogórek konserwowy w kostkę i wysypać jako następną warstwę.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na ogórka.
- Resztę majonezu rozłożyć na serze.
- Na wierzch sałatki zetrzeć na tarce żółtka.
Sałatka jajeczna z tuńczykiem – dodatkowe informacje
Ze względu na tuńczyka pasuje również na Wigilię.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka jajeczna z chrzanem
Następny przepis: Sałatka jajeczna z rzodkiewką