Sałatka jajeczna z chrzanem

Sałatka jajeczna z chrzanem

Sałatka jajeczna z chrzanem to danie, które zachwyca zarówno swoim smakiem, jak i prostotą wykonania. Charakteryzująca się wyrazistym smakiem, dzięki połączeniu jajek z chrzanem, stanowi doskonałe urozmaicenie tradycyjnego wielkanocnego stołu. Ta sałatka to nie tylko typowy dodatek do świątecznych potraw, ale także świetna propozycja na codzienny posiłek. Delikatny smak jajek idealnie komponuje się z pikantnym chrzanem, tworząc niepowtarzalne połączenie. Sałatka jajeczna z chrzanem, to potrawa, która powinna znaleźć się na liście każdego miłośnika klasycznych polskich sałatek.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka z groszku
  • 100 g dobrej, wiejskiej szynki
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1,5 łyżki chrzanu *
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz czarny
  • sól

Sałatka jajeczna z chrzanem – jak zrobić?

  1. Jajka zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, wyłączamy gaz i pozostawiamy jajka we wrzątku na 10 minut. Po tym czasie jajka przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Jest to świetny sposób na gotowanie jajek na twardo. Jajka gotowane w ten sposób, nie mają wokół żółtka tej brzydkiej, szarej otoczki. Wystudzone jajka kroimy w większą kostkę. W taką samą kostkę kroimy szynkę i ogórki konserwowe. Dodajemy kukurydzę i groszek odsączony z nadmiaru wody. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sałatki. W kubeczku mieszamy majonez, chrzan, pieprz i sól. Dodajemy do sałatki i delikatnie łączymy z sałatką.

Sałatka jajeczna z chrzanem – dodatkowe informacje

* można dodać więcej chrzanu, w zależności od upodobań. Należy jednak pamiętać, że gdy sałatka się przegryzie ma bardziej intensywny smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SAŁATKA JAJECZNA
Następny przepis: Sałatka jajeczna z tuńczykiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode