Sałatka „hawajska” z kurczakiem i ananasem
Dziś przenosimy się myślami do egzotycznych tropików z naszą sałatką „hawajską” z kurczakiem i ananasem. Ta kolorowa, pełna smaku sałatka, to idealna propozycja na letni obiad czy piknik na świeżym powietrzu. Połączenie soczystego kurczaka, słodkiego ananasa i sycącego ryżu gwarantuje niesamowite doznania kulinarne. Zapachy i smaki przepisu na sałatkę hawajską z kurczakiem i ananasem przeniosą Was na chwilę do raju, na upalne plaże Hawajów. Wypróbuj, poczuj tropiki na swoim talerzu dzięki sałatce hawajskiej z kurczakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 100 g ryżu
- 200 g piersi z kurczaka
- ½ puszki ananasa w plastrach
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- Sól, pieprz, ziarenka smaku
i ananasem, przepis, sposób przygotowania, kroki, ryż gotowany, pierś z kurczaka krojona, podsmażona, ananas odsączany, krojony, miska, ugotowany ryż, kurczak, ananas, kukurydza, doprawienie, smak, sól, pieprz, jogurt mieszany, musztarda mieszana, sałatka dokładnie mieszana.
Sałatka „hawajska” z kurczakiem i ananasem – jak zrobić?
-
1.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. -
2.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju (ja użyłam kokosowego), doprawiamy ziarenkami smaku lub vegetą. -
3.
Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. -
4.
Do miski przekładamy ugotowany ryż, kurczaka, ananasa i kukurydzę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. -
5.
W kubku mieszamy jogurt z musztardą i wlewamy do sałatki. Dokładnie mieszamy.
Porady – dodatkowe informacje
Sałatka „hawajska” z kurczakiem i ananasem najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka Gyros(moja wersja)
Następny przepis: Sałatka hawajska z makaronem