Sałatka Gyros(moja wersja)

Sałatka Gyros(moja wersja)

Zapraszamy do skosztowania niebanalnej wersji klasycznej sałatki gyros. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają grecką kuchnię i szukają lekkich, ale sycących posiłków. Nasza sałatka gyros powstaje bez dodatku majonezu, dzięki czemu jest bardziej odżywcza i mniej kaloryczna, ale równie smaczna! Tym, co wyróżnia nasz przepis to wyjątkowy sos do sałatki gyros, którego sekretny składnik sprawia, że sałatka nabiera intensywnego i niepowtarzalnego smaku. Sałatka gyros to doskonała propozycja na lekki obiad, kolację lub imprezowy bufet.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kapusta pekińska
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 5 ogórków konserwowych
  • 3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • mały majonez
  • mały ketchup (łagodny lub pikantny)
  • przyprawa typu „Gyros” lub „Kebab”
  • 2-3 ząbki czosnku

Sałatka gyros(moja wersja) – jak zrobić?

  1. Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę, posypujemy według uznania przyprawą typu „Gyros”. Smażymy na oleju aż zmięknie i się z każdej strony zrumieni. Kapustę pekińską kroimy w cienkie paski. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, kukurydzę odcedzamy z wody.
  2. Majonez mieszamy z ketchupem i dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  3. Do półmiska – najlepiej przezroczystego – wykładamy kolejno warstwami:
    • usmażone mięso
    • pokrojoną cebulę
    • sos ketchupowo majonezowy
    • posiekane ogórki konserwowe
    • sos ketchupowo majonezowy
    • odcedzoną kukurydzę
    • sos ketchupowo majonezowy
    • pokrojona papryka
    • sos ketchupowo majonezowy
    • kapustę pekińską
  4. Wierzch naszej warstwowej sałatki możemy przyozdobić sosem majonezowo-ketchupowym. Mieszamy 3 łyżki majonezu z 3 łyżkami ketchupu.

Tak przygotowaną sałatkę, na kilka godzin przed podaniem schładzamy w lodówce.

Porady – Sałatka Gyros (moja wersja) – dodatkowe informacje

Wierzch sałatki można udekorować również zygzakami z sosu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka Gyros
Następny przepis: Sałatka „hawajska” z kurczakiem i ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode