Sałatka Gyros(moja wersja)
Zapraszamy do skosztowania niebanalnej wersji klasycznej sałatki gyros. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają grecką kuchnię i szukają lekkich, ale sycących posiłków. Nasza sałatka gyros powstaje bez dodatku majonezu, dzięki czemu jest bardziej odżywcza i mniej kaloryczna, ale równie smaczna! Tym, co wyróżnia nasz przepis to wyjątkowy sos do sałatki gyros, którego sekretny składnik sprawia, że sałatka nabiera intensywnego i niepowtarzalnego smaku. Sałatka gyros to doskonała propozycja na lekki obiad, kolację lub imprezowy bufet.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 średniej wielkości kapusta pekińska
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 5 ogórków konserwowych
- 3 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- mały majonez
- mały ketchup (łagodny lub pikantny)
- przyprawa typu „Gyros” lub „Kebab”
- 2-3 ząbki czosnku
Sałatka gyros(moja wersja) – jak zrobić?
- Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę, posypujemy według uznania przyprawą typu „Gyros”. Smażymy na oleju aż zmięknie i się z każdej strony zrumieni. Kapustę pekińską kroimy w cienkie paski. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, kukurydzę odcedzamy z wody.
- Majonez mieszamy z ketchupem i dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
- Do półmiska – najlepiej przezroczystego – wykładamy kolejno warstwami:
- usmażone mięso
- pokrojoną cebulę
- sos ketchupowo majonezowy
- posiekane ogórki konserwowe
- sos ketchupowo majonezowy
- odcedzoną kukurydzę
- sos ketchupowo majonezowy
- pokrojona papryka
- sos ketchupowo majonezowy
- kapustę pekińską
- Wierzch naszej warstwowej sałatki możemy przyozdobić sosem majonezowo-ketchupowym. Mieszamy 3 łyżki majonezu z 3 łyżkami ketchupu.
Tak przygotowaną sałatkę, na kilka godzin przed podaniem schładzamy w lodówce.
Porady – Sałatka Gyros (moja wersja) – dodatkowe informacje
Wierzch sałatki można udekorować również zygzakami z sosu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka Gyros
Następny przepis: Sałatka „hawajska” z kurczakiem i ananasem