Sałatka Gyros
Składniki:
- 1-2 filety z kurczaka
- średnia cebula czerwona
- 1/2 świeżego ogórka + 3 korniszony
- 1 puszka kukurydzy
- papryka świerza lub konserwowa (lub po połowie)
- połowa średniej kapusty pekińskiej
- 3-4 łyżki majonezu Winiary
- trochę keczupu
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa GYROS
- 2 łyżki oleju do mięsa
Sałatka gyros – jak zrobić?
-
1.
Mięso pokroić w kostkę i dobrze posypać przyprawą Gyros oraz posiekanym czosnkiem i 2 łyżkami oleju−można odstawić na godzinę ale nie koniecznie. Następnie usmażyć na złoto i pozostawić do ostygnięcia pod częściowym przykryciem by mięso za bardzo nie wyschło. Ogórki oraz papryke pokroić w kostkę i dobrze odsączyć! Cebulę oraz kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki. Układać warstwami: 1. Mięso z Gyrosem 2. Cebyla czerwona 3. Warstwa keczupu−wg uznania (cienka) 4. Ogórki 5. Kukurydza 6. Majonez 7. Papryka 8. Kapusta pekińska (przesypać ja przyprawą Gyros). 9. Całość posypać szczypiorkiem−może być suszuny lub ulubionymi ziołami. Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli lubi się bardziej ostre smaki, można dodać sos czosnkowy zamiast majonezu do sałatki gyros. Sałatka gyros wegetariańska jest także dostępna, np. w wersji gotowej od Winiary.