SAŁATKA GYROS

SAŁATKA GYROS

Zawsze marzyłeś o tym, żeby podać sałatkę gyros w swojej kuchni? Teraz możesz to zrobić! Satysfakcjonująca i niezwykle smaczna sałatka gyros to idealny wybór na rodzinne spotkanie lub imprezę ze znajomymi. Ta sałatka łączy w sobie wszystko, co najlepsze w kuchni greckiej – świeże warzywa, chrupiące kawałki mięsa i niezapomniane przyprawy. Nic dziwnego, że jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni greckiej na całym świecie. Ożywcze smaki sprawią, że poczujesz się jak na wakacjach w pięknej Grecji. To jest sposób na to, jak zrobić sałatkę gyros.

Składniki:

  • 100 g kukurydzy
  • 50 g cebuli
  • 150 g papryki
  • 500 g kapusty pekińskiej
  • 470 g ogórków konserwowych
  • 30 g przyprawy Kebab-Gyros
  • 50 g majonezu
  • 60 g keczupu pikantnego
  • 500 g piersi z kurczaka

Sałatka gyros – jak zrobić?

  1. Wykonanie: Pokrojone piersi z kurczaka należy doprawić przyprawą kebab-gyros – najlepiej dzień wcześniej to zrobić wtedy mięso z kurczaka jest pyszniejsze, lecz można przygotować tego samego dnia pozostawić na 3 godziny w lodówce, przesmażyć na średnim ogniu pod przykryciem. Następnie należy pokroić kapustę pekińską, ogórki, paprykę, cebulę, odsączyć kukurydzę z soku. Przygotowanie sosu, należny połączyć majonez z keczupem. Gdy mamy już wszystkie składniki przygotowane bierzemy miskę szklaną i układamy warstwami: kapusta, sos, pierś kurczaka, ogórki, paprykę, kukurydzę, cebulę, przyprawę kebab-gyros i przykrywamy kapustą następne warstwy robimy podobnie – do wykorzystania wszystkich składników. Gdy skończymy całą sałatkę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Tak przygotowana potrawa powinna być w lodówce przez całą noc i jest przepyszna POLECAM 🙂 SMACZNEGO!

SAŁATKA GYROS – dodatkowe informacje

Najlepiej przygotować kurczaka dzień wcześniej aby przyprawa kebab-gyros dobrze nią przeszła, i najlepiej aby zrobiona sałatka została podana na drugi dzień wtedy jest smaczniejsza.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka gyros
Następny przepis: Sałatka Gyros

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode