Sałatka gyros
Zapraszamy do odkrycia smaków Grecji bez konieczności opuszczania kuchni. Przedstawiamy orzeźwiającą sałatkę gyros, inspirowaną popularnym greckim daniem. Główne składniki tej sałatki to smaczne mięso gyros, soczyste pomidory, świeża sałata oraz pikantna czerwona cebula. Sekretnym składnikiem, który nadaje niepowtarzalnego smaku jest jednak ogórek kiszony. Ten niepozorny element kuchni polskiej, w połączeniu z tradycyjnymi greckimi składnikami tworzy niesamowitą kompozycję smaków. Sałatka gyros z ogórkiem kiszonym – idealna propozycja na lekki, ale sycący lunch lub kolację.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- przyprawa gyros
- ketchup
- 3 ogórki kiszone
- 3 cebule
- majonez
- puszka kukurydzy
- kapusta pekińska
Sałatka gyros – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy z przyprawą gyros. Ogórki, cebulę kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy. Kapustę szatkujemy.
- Układanie:
- pierś z kurczaka(usmażone)
- ketchup
- ogórki kiszone
- cebula
- majonez
- kukurydza
- ketchup
- majonez
- kapusta pekińska
xxxx – dodatkowe informacje
Można więcej pokroić cebuli i ogórka wtedy będzie sałatka dwuwarstwowa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka grillowa z sałatą, ogórkiem i pomidorami
Następny przepis: SAŁATKA GYROS