Sałatka Grzybowa polana

Sałatka Grzybowa polana

Czy jest coś lepszego niż rozgrzewająca, domowa sałatka na chłodne zimowe wieczory? Sałatka Grzybowa Polana to przysmak, który przemyci do twojej kuchni nutę tajemniczych polskich lasów. Składa się przede wszystkim z pieczarek, ale znajdziesz tam także inne składniki, które zaskoczą swoim smakiem. Sałatka ta jest idealna na każdą porę roku, a jej aromat przypomina spacer po leśnej polanie. Czy można odmówić takiej propozycji? To danie o bogatym smaku, które z pewnością doceni każdy miłośnik grzybów. Przystąp do przygotowania Sałatki Grzybowej Polana i poczuj esencję polskiego lasu na swoim talerzu.

Składniki:

  • 1 duży słoik marynowanych pieczarek
  • 2 średnie marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 300g piersi z kurczaka
  • 3 jajka
  • 3 ogórki marynowane
  • 100g sera żółtego
  • majonez
  • śmietana
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól, pieprz, przyprawa do drobiu

Sałatka grzybowa polana – jak zrobić?

  1. Sałatka 'Grzybowa polana' 1.
    Marchewkę, ziemniaki, jajka ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć. Marchewkę, jajka pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Koperek i szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić.
  2. Sałatka 'Grzybowa polana' 2.
    Dno i boki tortownicy (o średnicy 20 cm) wyłożyć folią spożywczą. Układać kolejno warstwami:

    1. warstwa pieczarki główkami do dołu,

    2. warstwa koperek i szczypiorek,

    3. warstwa marchewka, sól, pieprz, docisnąć, posmarować cienko majonezem,

    4. warstwa ziemniaki, sól, pieprz, docisnąć, posmarować cienko majonezem,

    5. warstwa mięso, docisnąć, posmarować cienko majonezem,

    6. warstwa ogórki, docisnąć, posmarować cienko majonezem,

    7. warstwa jajka, sól, pieprz, docisnąć, posmarować cienko majonezem,

    8. warstwa ser żółty, docisnąć, posmarować cienko majonezem.

    Całość przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem (Pieczarki na górze), ściągnąć obręcz tortownicy, ściągnąć delikatnie folię, udekorować i smacznego.

Porady – Sałatka Grzybowa polana

Zamiast piersi z kurczaka można dodać dwa ugotowane udka z kurczaka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka grillowa z sałatą, ogórkiem i pomidorami
Następny przepis: SAŁATKA GYROS

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode