Sałatka Grzybowa polana
Składniki:
- 1 duży słoik marynowanych pieczarek
- 2 średnie marchewki
- 3 ziemniaki
- 300g piersi z kurczaka
- 3 jajka
- 3 ogórki marynowane
- 100g sera żółtego
- majonez
- śmietana
- szczypiorek
- koperek
- sól, pieprz, przyprawa do drobiu
Sałatka grzybowa polana – jak zrobić?
-
1.
Marchewkę, ziemniaki, jajka ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć. Marchewkę, jajka pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Koperek i szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić. -
2.
Dno i boki tortownicy (o średnicy 20 cm) wyłożyć folią spożywczą. Układać kolejno warstwami:1. warstwa pieczarki główkami do dołu,
2. warstwa koperek i szczypiorek,
3. warstwa marchewka, sól, pieprz, docisnąć, posmarować cienko majonezem,
4. warstwa ziemniaki, sól, pieprz, docisnąć, posmarować cienko majonezem,
5. warstwa mięso, docisnąć, posmarować cienko majonezem,
6. warstwa ogórki, docisnąć, posmarować cienko majonezem,
7. warstwa jajka, sól, pieprz, docisnąć, posmarować cienko majonezem,
8. warstwa ser żółty, docisnąć, posmarować cienko majonezem.
Całość przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem (Pieczarki na górze), ściągnąć obręcz tortownicy, ściągnąć delikatnie folię, udekorować i smacznego.
Porady – Sałatka Grzybowa polana
Zamiast piersi z kurczaka można dodać dwa ugotowane udka z kurczaka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka grillowa z sałatą, ogórkiem i pomidorami
Następny przepis: SAŁATKA GYROS