Sałatka francuska
Sałatka francuska to doskonała propozycja na zdrowy i smaczny posiłek, który zachwyci wiele osób. Dzięki połączeniu chrupiącej sałaty, aromatycznego kurczaka, a także innych wyjątkowych składników, stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ta sałatka francuska jest idealna na lekki lunch lub kolację, stanowi również elegancki dodatek do każdego przyjęcia czy spotkania ze znajomymi. Sałatka francuska z kurczakiem to doskonały wybór dla miłośników lekkiej, ale jednocześnie sycącej kuchni. Z pewnością zachwyci każdego, kto ma ochotę na coś wyjątkowego. Prawdziwa francuska sałatka to prawdziwa symfonia smaku!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 opakowanie mixu sałat
- 1 opakowanie sera feta
- 1 ogórek szklarniowy
- 5 pomidorków koktajlowych czerwonych
- 5 pomidorków koktajlowych żółtych
- kilka oliwek zielonych
- sos:
- 2 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka majonezu
- mięta dla smaku i dekoracji
Sałatka francuska – jak zrobić?
- Sałatę rozkładamy na dużym półmisku. Na sałatę kładziemy pokrojone na pół pomidorki, ogórka o oliwki. Ser feta kroimy na małe kosteczki, układamy na wierzchu sałatki. Składniki na sos delikatnie mieszamy i polewamy sałatkę na chwilę przed podaniem. Dekorujemy miętą.
Porady – dodatkowe informacje
Sosu można zrobić więcej, bo doskonale pasuje również do mięs z grilla.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka do słoików z ogórków, papryki i marchwi
Następny przepis: Sałatka Fitness