Sałatka do słoików z ogórków, papryki i marchwi
Sałatka obiadowa do słoików stanowi doskonały pomysł na zdrową, sycącą i kolorową przekąskę, którą możemy zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Główne składniki tej sałatki, a więc ogórki, papryki i marchew, dostarczą nam mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, te warzywa dostarczą również błonnika, który korzystnie wpływa na nasz układ trawienny. Sałatka jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna i soczysta. Idealna na każdą porę roku, świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy lekkiej kolacji. Dzięki przechowywaniu w słoikach, zachowuje świeżość na dłużej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 kilogramów ogórków
- 1,5 kilograma papryki
- 1,5 kilograma marchwi
- 1,5 kilograma cebuli
- Przyprawy:
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki octu
- 4 czubate łyżki soli
Sałatka do słoików z ogórków, papryki i marchwi – jak zrobić?
- Ogórki umyć, pokroić w plastry, cebulę pokroić w półksiężyce, a paprykę pokroić w paski.
- Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski.
- Dodać sól, cukier, olej oraz ocet.
- Całość dokładnie wymieszać i zostawić na minimum 7 godzin.
- Następnie sałatkę przełożyć do słoików.
- Pasteryzować sałatkę w słoikach przez 10 minut.
xxxx – dodatkowe informacje
Cebulę pokroić do osobnej miski posolić trochę i poczekać aż puści sok, wtedy odlać go. Będziemy mieć pewność, że nie będzie z niej goryczy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka dla wielbicieli Pingwinów z Madagaskaru
Następny przepis: Sałatka francuska