Sałatka do słoików z ogórków, papryki i marchwi

Sałatka do słoików z ogórków, papryki i marchwi

Sałatka obiadowa do słoików stanowi doskonały pomysł na zdrową, sycącą i kolorową przekąskę, którą możemy zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Główne składniki tej sałatki, a więc ogórki, papryki i marchew, dostarczą nam mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, te warzywa dostarczą również błonnika, który korzystnie wpływa na nasz układ trawienny. Sałatka jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna i soczysta. Idealna na każdą porę roku, świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy lekkiej kolacji. Dzięki przechowywaniu w słoikach, zachowuje świeżość na dłużej.

Składniki:

  • 5 kilogramów ogórków
  • 1,5 kilograma papryki
  • 1,5 kilograma marchwi
  • 1,5 kilograma cebuli
  • Przyprawy:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki octu
  • 4 czubate łyżki soli

Sałatka do słoików z ogórków, papryki i marchwi – jak zrobić?

  1. Ogórki umyć, pokroić w plastry, cebulę pokroić w półksiężyce, a paprykę pokroić w paski.
  2. Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski.
  3. Dodać sól, cukier, olej oraz ocet.
  4. Całość dokładnie wymieszać i zostawić na minimum 7 godzin.
  5. Następnie sałatkę przełożyć do słoików.
  6. Pasteryzować sałatkę w słoikach przez 10 minut.

xxxx – dodatkowe informacje

Cebulę pokroić do osobnej miski posolić trochę i poczekać aż puści sok, wtedy odlać go. Będziemy mieć pewność, że nie będzie z niej goryczy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka dla wielbicieli Pingwinów z Madagaskaru
Następny przepis: Sałatka francuska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode