Sałatka dla smakoszy z wątróbką z dorsza
Jest wiele różnych sposobów na przygotowanie wątróbki z dorsza, ale najsmaczniejszy jest ten, który jest prosty, a jednocześnie elegancki. Sałatka dla smakoszy z wątróbką z dorsza jest danie, które zachwyci zarówno miłośników ryb, jak i tych, którzy dopiero poznają te smaki. Ta wykwintna potrawa stanowi doskonałe połączenie delikatnej wątróbki z dorsza z resztą składników, które podkreślają jej unikalny smak. Chociaż jest to wyrafinowane danie, przepis na sałatkę jest prosty, a składniki są łatwo dostępne. Niezależnie od okazji, jest to przepis, który zawsze zrobi wrażenie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 puszka wątróbki z dorsza
- 1 szalotka lub czerwona cebula
- 12 suszonych czarnych śliwek
- 2 nieduże pomidory
- 2 łyżki winny biały lub jabłkowy ocet
- sól
- pieprz
Sałatka dla smakoszy z wątróbką z dorsza – jak zrobić?
- 1. Cebulę pokroić w pół talarki i zamarynować w occie na 10 min.
- 2. Suszoną śliwkę zalać wrzątkiem. Pokroić w paski.
- 3. Pomidor sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić pomidory w grubą kostkę.
- 4. Wyłożyć na talerz i podzielić na kawałki. Dodać cebulę i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
- 5. Całość polać olejem z wątróbki, doprawić pieprzem i solą.
xxxx – dodatkowe informacje
Przed podaniem schłodzić sałatkę (wstaw na ok. 30 min. do lodówki).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: sałatka czosnkowa z tortellini
Następny przepis: Sałatka dla wielbicieli Pingwinów z Madagaskaru