sałatka czosnkowa z tortellini
Ta sałatka czosnkowa z tortellini to fantastyczne połączenie włoskiego smaku z pewnymi elementami śródziemnomorskiej kuchni. Przepis przeznaczony dla miłośników, którzy nie tylko kochają czosnek, ale również szukają opcji, które są sycące i pełne smaku. We włoskim tortellini zawierające ser lub mięso są połączone z sosem czosnkowym dla doskonałego smaku i aromatu. Ta sałatka z tortellini z sosem czosnkowym to nie tylko doskonały pomysł na kolację, ale również idealna propozycja na potrawę na zimno do zabrania na piknik lub spotkanie ze znajomymi. Łączy w sobie prostotę przygotowania z wprowadzeniem nieoczekiwanej nuty czosnku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 gramów tortellini z mięsem
- 4 konserwowe lub kiszone ogórki
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 3 – 4 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku lub 1 średnia czerwona cebula
- 0,5 puszki mieszanki warzywnej z puszki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Sałatka czosnkowa z tortellini – jak zrobić?
- Pierożki ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, schłodzić. Szczypiorek i jaja posiekać. Ogórki pokroić w kosteczkę. Majonez połączyć z jogurtem, zmiażdżonym czosnkiem solą i pieprzem. Tortellini wymieszać z ogórkami, szczypiorem, jajami, warzywami z puszki (opcjonalnie), sosem czosnkowym.
sałatka czosnkowa z tortellini – dodatkowe informacje
Zamiast ogórków konserwowych możemy użyć papryki konserwowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z łososiem z puszki
Następny przepis: Sałatka dla smakoszy z wątróbką z dorsza