SAŁATKA CARPACCIO Z BURACZKÓW Z SEREM FETA
Sałatka z brokułem z prażonym słonecznikiem to przepis, który łączy w sobie zdrowie i smak. Idealny na lekki obiad czy kolację, ale sprawdzi się również jako dodatek do mięsa. Brokuły dostarczają cennych witamin i minerałów, a słonecznik dodaje do sałatki chrupkości oraz składników odżywczych. Jest to połączenie, które z pewnością przekona do siebie miłośników sałatek. Kluczowe dla tego przepisu jest odpowiednie przygotowanie brokułów i prażenie słonecznika – tylko wtedy osiągamy pełnię smaku. Każdy, kto miał okazję spróbować tej sałatki, na pewno zgodzi się, że jest to danie godne polecenia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na porcję dla 4 osób
- pół brokuła
- mała puszka kukurydzy
- 2 jajka
- pół czerwonej papryki
- kawałek (około 10 cm) pora
- pół kostki sera feta
- kostka (ok 60 g) żółtego sera
- pół szklanki słonecznika
- na sos:
- jogurt naturalny (mały)
- łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- szczypta cukru, szczypta soli, pieprz do smaku, szczypta słodkiej papryki
- posiekany pęczek koperku
Sałatka z brokułem z prażonym słonecznikiem – jak zrobić?
- Brokuła myjemy, kroimy na małe różyczki i gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Następnie płuczemy w zimnej wodzie. Osuszony przekładamy do miski.
- Jajka gotujemy na twardo (8-9 minut), następne odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy ze skorupki następnie kroimy w kostkę. Dodajemy do miski z brokułem.
- Paprykę i sery kroimy w kostkę. Pora kroimy w plasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystko dodajemy do miski.
- Przygotowujemy sos czosnkowy mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Zalewamy nim sałatkę.
- Na koniec na suchej rozgrzanej patelni prażymy słonecznik. Gdy będzie gotowy odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy nim sałatkę.
Porady – dodatkowe informacje
Sałatka z brokułem z prażonym słonecznikiem najlepiej smakuje schłodzona.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z brokułem z prażonym słonecznikiem
Następny przepis: Sałatka z chipsami