Sałatka bawarska z kiełbasą

Sałatka bawarska z kiełbasą

Sałatka bawarska z kiełbasą to kapitalna propozycja na sycącą, a jednocześnie lekką przekąskę lub dodatek do obiadu. Tradycyjna, niemiecka receptura oparta jest na soczystej kiełbasie, chrupiących warzywach i ostrej musztardzie. Składniki te dają wyrazisty i zdecydowany smak, który idealnie podkreślają subtelne przyprawy. Ta wersja sałatki bawarskiej jest propozycją dla miłośników pikantnych dań- jest to „sałatka bawarska na ostro”. Oczywiście, jej ostrość można regulować według własnego upodobania, a dzięki uniwersalności składników, każdy może dostosować przepis do swojego smaku. Zapraszamy do wypróbowania tej porywającej kompozycji smaków!

Składniki:

  • 400 g wysokiej jakości, drobno mielonej kiełbasy
  • 1 fioletowa cebula
  • papryka kolorowa według preferencji; u mnie po dwie mini papryki: żółta, zielona i czerwona
  • mały słoiczek mini kolb kukurydzy w marynacie
  • mały słoik mini ogórków konserwowych
  • 2-3 łyżki dobrej jakości oleju rzepakowego
  • 6 łyżek białego, delikatnego octu balsamicznego
  • 2 łyżki marynaty z kukurydzy
  • 1 łyżka słodkiej musztardy na bazie miodu
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz czarny i cytrynowy do smaku

Sałatka bawarska z kiełbasą – jak zrobić?

  1. Kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki.
  2. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
  3. Ogórki, kukurydzę i papryki kroimy w plasterki.
  4. W misce łączymy wszystkie płynne składniki.
  5. Dodajemy pokrojone składniki do miski.
  6. Mieszamy wszystko dokładnie.
  7. Doprawiamy do smaku.
  8. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodajmy odrobinę zimnej wody.
  9. Jeśli wolimy kwaśniejszy sos, dodajmy octu lub wody z ogórków.
  10. Sałatkę schładzamy w lodówce.
  11. Przed serwowaniem możemy posypać sałatkę ulubioną zieleniną.
  12. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli mamy możliwość kupić dobre, sprawdzone parówki ( z mięsa) to możemy użyć ich do sałatki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SAŁATKA ANIELI
Następny przepis: Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode