Sałatka bawarska z kiełbasą
Sałatka bawarska z kiełbasą to kapitalna propozycja na sycącą, a jednocześnie lekką przekąskę lub dodatek do obiadu. Tradycyjna, niemiecka receptura oparta jest na soczystej kiełbasie, chrupiących warzywach i ostrej musztardzie. Składniki te dają wyrazisty i zdecydowany smak, który idealnie podkreślają subtelne przyprawy. Ta wersja sałatki bawarskiej jest propozycją dla miłośników pikantnych dań- jest to „sałatka bawarska na ostro”. Oczywiście, jej ostrość można regulować według własnego upodobania, a dzięki uniwersalności składników, każdy może dostosować przepis do swojego smaku. Zapraszamy do wypróbowania tej porywającej kompozycji smaków!
admin
Składniki:
- 400 g wysokiej jakości, drobno mielonej kiełbasy
- 1 fioletowa cebula
- papryka kolorowa według preferencji; u mnie po dwie mini papryki: żółta, zielona i czerwona
- mały słoiczek mini kolb kukurydzy w marynacie
- mały słoik mini ogórków konserwowych
- 2-3 łyżki dobrej jakości oleju rzepakowego
- 6 łyżek białego, delikatnego octu balsamicznego
- 2 łyżki marynaty z kukurydzy
- 1 łyżka słodkiej musztardy na bazie miodu
- szczypta cukru
- sól, pieprz czarny i cytrynowy do smaku
Sałatka bawarska z kiełbasą – jak zrobić?
- Kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki.
- Cebulę kroimy w cienkie piórka.
- Ogórki, kukurydzę i papryki kroimy w plasterki.
- W misce łączymy wszystkie płynne składniki.
- Dodajemy pokrojone składniki do miski.
- Mieszamy wszystko dokładnie.
- Doprawiamy do smaku.
- Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodajmy odrobinę zimnej wody.
- Jeśli wolimy kwaśniejszy sos, dodajmy octu lub wody z ogórków.
- Sałatkę schładzamy w lodówce.
- Przed serwowaniem możemy posypać sałatkę ulubioną zieleniną.
- Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli mamy możliwość kupić dobre, sprawdzone parówki ( z mięsa) to możemy użyć ich do sałatki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SAŁATKA ANIELI
Następny przepis: Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym