Sałata z kaparami i mozzarellą
Jeżeli jesteś fanem włoskich dań, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Oto sałatka z kaparami i mozzarellą. Ten lekki, ale jednocześnie wyśmienity posiłek, dzięki swoim składnikom, przemówi do podniebienia każdego konesera kuchni włoskiej. Kapary, znane i cenione za swój wyrazisty, lekko kwaskowy smak, dodają potrawie niepowtarzalnej nuty, natomiast mozzarella, dzięki swojej neutralnej konsystencji, doskonale łagodzi smak kaparów. Ta sałatka, dzięki swojej prostocie, jest idealna na szybki lunch w upalne dni czy lekki wieczorny posiłek. Spróbuj sałatki z kaparami i mozzarellą – to przysmak, który bez wątpienia zachwyci wszystkich miłośników włoskiej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 opakowania miksu sałat
- 8 kulek mozzarelli
- 8 oliwek
- 1 mała czerwona cebulka
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 10 pomidorków
- Dressing
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- sól, pieprz
- szczypta ziół powansalskich
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
Sałata z kaparami i mozzarellą – jak zrobić?
- Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru.
- Oliwki kroimy w plasterki lub dodajemy w całości.
- Sałatę, mozzarellę, kapary, cebulę i oliwki wrzucamy do miski.
- Składniki sosu mieszamy razem.
- Sałatę polewamy sosem, na wierzch kładziemy pestki słonecznika.
- Pomidorki kroimy na połówki.
Sałata z kaparami i mozzarellą – dodatkowe informacje
Jeśli jesteśmy na diecie, możemy pominąć miód w dressingu