Sałata słodko-kwaśna
Zapraszamy do odkrycia słodko-kwaśnej odsłony klasycznej sałaty. Ten wyjątkowy przepis, wyróżniający się intensywnym smakiem i świeżością, niewątpliwie zadowoli podniebienia fanów nietypowych połączeń. Sekretem tej sałaty jest sos słodko kwaśny, który dodaje jej niesamowitego pazura. Niezależnie od okazji, sałata słodko-kwaśna doskonale sprawdzi się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do mięs czy ryb. Chociaż przepis jest prosty w wykonaniu, efekt końcowy z pewnością zachwyci. Gotowy na wypróbowanie czegoś nowego? Sałata słodko-kwaśna czeka na swoją kolej!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 główka sałaty
- 100g śmietany 18%
- 1,5 łyżki octu
- 5-6 łyżeczek cukru
- sól
Sałata słodko-kwaśna – jak zrobić?
- Sałatę płuczemy i ostawiamy ją na kilkanaście minut, aby woda ociekła. Po tym czasie rwiemy ja na kawałki. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i ocet i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Powstanie gęsty, kremowy sos. Sos doprawiamy do smaku solą.
- Sałatę mieszamy z powstałym sosem i podajemy. Życzę smacznego 🙂
Sałata słodko-kwaśna – dodatkowe informacje
Pamiętajmy, że sałatę mieszamy z sosem tuż przed podaniem (maksymalnie 15-20 minut) bowiem sałata może zgorzknieć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałata parzona
Następny przepis: Sałata masłowa z sosem winegret i powiewem czosnku