Sałata rzymska z pomidorem

Sałata rzymska z pomidorem

Spróbuj naszej sałatki rzymskiej z pomidorami – to klasyka obfitująca w soczysty smak i zdrowe składniki. Wydobywajemy z niej największe zalety prostej kuchni, podkreślając świeżość i naturalne aromaty używanych składników. Comiesięczne sałatki mogą wydawać się nudne, ale gwarantujemy, że nasz przepis na sałatkę rzymską z pomidorami sprawi, że pokochasz je na nowo. To idealny dodatek do każdego posiłku – lekki, jędrny i pełen smaku. Ciesz się soczystymi i słodkimi pomidorami, które doskonale komponują się z chrupiącymi liśćmi sałaty, tworząc połączenie, które jest proste, ale nadzwyczaj smaczne.

Składniki:

  • 1 mała główka sałaty rzymskiej
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • 1 łyżka sosu chili z cytryną
  • szczypta soli

Sałata rzymska z pomidorem – jak zrobić?

  1. Sałatę dzielimy na liście, płuczemy, osuszamy i kroimy (nożem ceramicznym lub specjalnym nożem do sałaty) w paski. Sałatę można również porwać palcami na mniejsze kawałki. Pomidora kroimy w kostkę.
  2. Do jogurtu dodajemy sos słodko-kwaśny i sos chili, dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą do smaku.
  3. W płaskiej salaterce układamy pokrojoną sałatę, polewamy sosem jogurtowym, układamy kostki pomidora i posypujemy szczypiorem.

Sałata rzymska z pomidorem – dodatkowe informacje

Surówkę można również podać w mniejszych salaterkach jako oddzielne porcje. Sałatę rzymską można zastąpić lodową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałata z bazyliowym pesto
Następny przepis: sałata z fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode