Sałata masłowa z sosem winegret i powiewem czosnku
Smakowita i delikatna sałata masłowa z sosem winegret i powiewem czosnku to doskonała propozycja na lekki posiłek lub dodatek do głównych dań. Ta niewielka kompozycja składników zdobywa serca swoją prostotą i wyrazistym smakiem, a sos winegret z czosnkiem dodaje jej wyjątkowego, pikantnego charakteru. Sałata masłowa jest doskonałą bazą dla tego sosu. Jest krucha, ażurowa i ma delikatny, nieco słodkawy smak. Harmonijnie łączy się z ostrym, wyrazistym sosem winegret. Czosnek dodatkowo wzbogaca kompozycję smakową tego dania. To doskonały przepis dla tych, którzy cenią zdrowe i smaczne posiłki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- świeża i soczysta sałata masłowa / głowiasta
- duży ząbek czosnku
- 1/3 szklanki oliwy extra vergine
- sok z połowy cytryny
- łyżka wody mineralnej
- łyżka miodu
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Sałata masłowa z sosem winegret i powiewem czosnku – jak zrobić?
-
Do słoiczka wlać oliwę, sok z cytryny. Dodać miód, sól i pieprz. Zakręcić szczelnie przykrywkę i potrząsać kilka razy. Żeby składniki dobrze się połączyły.
Sałatę rozłożyć na pojedyncze liście. Jeśli są duże, to porozrywać. Dokładnie umyć i mocno odwirować, żeby pozbyć się każdej kropli wody.
Salaterkę od środka natrzeć ząbkiem czosnku. Czosnek przekroić tak, żeby miał dużą powierzchnię smarowania.
Włożyć do salaterki sałatę i kilka razy bardzo delikatnie obrócić. Dodać sos tuż przed podaniem i jeszcze delikatnie poruszyć sałatą, żeby nie zniszczyć liści.
Smacznego.
Porady – dodatkowe informacje
Sos winegret z czosnkiem do sałaty można wzbogacić np. musztardą i ziołami.
Sokiem z cytryny można zastąpić np. octem jabłkowym.
Zamiast miodu można dodać np. cukier trzcinowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałata słodko-kwaśna
Następny przepis: Sałata z bazyliowym pesto