Sałata lodowa ze śmietaną na słodko-kwaśno
Sałata lodowa na słodko-kwaśno ze śmietaną to nietypowe, ale jednocześnie wyjątkowo smaczne danie, które idealnie sprawdzi się jako lekki przekąsek na gorące, letnie dni. To ekscytujące połączenie wyrazistego smaku sałaty lodowej z delikatnie słodkawą i kwaśną śmietaną zaskoczy na pewno niejednego gościa. Sałatka ta jest szybka i łatwa do przygotowania. To doskonały dodatek na przyjęcie lub rodzinny obiad. Jeżeli szukasz czegoś innowacyjnego i oryginalnego, spróbuj koniecznie sałaty lodowej na słodko – na pewno nie będziesz żałować! To danie, które na pewno osłodzi Ci życie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- szczypiorek, koperek
Sałata lodowa na słodko-kwaśno – jak zrobić?
- Sałatę lodową kroimy w ćwiartki, a następnie w paski. Szczypiorek i koperek siekamy.
- Do śmietany dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, aby sos był wyraźnie słodko-kwaśny.
- Mieszamy sałatę z zieleniną. Przed podaniem polewamy sosem śmietanowym i jeszcze raz mieszamy.
Porady – dodatkowe informacje
Jeżeli ktoś nie uznaje krojenia sałaty, może ją oczywiście porwać palcami na kawałki – wielkość według uznania. Sałatę lodową i rzymską wygodniej pokroić (nożem ze stali nierdzewnej lub ceramicznym). Moim zdaniem pokrojona sałata wygląda estetyczniej, ale to już jest kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje 😉 W sałacie na zdjęciu nie ma koperku, ale warto go dodać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Salame di cioccolato, czyli włoskie salami czekoladowe
Następny przepis: Sałata lodowa z łososiem