Sałata lodowa ze śmietaną na słodko-kwaśno

Sałata lodowa ze śmietaną na słodko-kwaśno

Sałata lodowa na słodko-kwaśno ze śmietaną to nietypowe, ale jednocześnie wyjątkowo smaczne danie, które idealnie sprawdzi się jako lekki przekąsek na gorące, letnie dni. To ekscytujące połączenie wyrazistego smaku sałaty lodowej z delikatnie słodkawą i kwaśną śmietaną zaskoczy na pewno niejednego gościa. Sałatka ta jest szybka i łatwa do przygotowania. To doskonały dodatek na przyjęcie lub rodzinny obiad. Jeżeli szukasz czegoś innowacyjnego i oryginalnego, spróbuj koniecznie sałaty lodowej na słodko – na pewno nie będziesz żałować! To danie, które na pewno osłodzi Ci życie.

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypiorek, koperek

Sałata lodowa na słodko-kwaśno – jak zrobić?

  1. Sałatę lodową kroimy w ćwiartki, a następnie w paski. Szczypiorek i koperek siekamy.
  2. Do śmietany dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, aby sos był wyraźnie słodko-kwaśny.
  3. Mieszamy sałatę z zieleniną. Przed podaniem polewamy sosem śmietanowym i jeszcze raz mieszamy.

Porady – dodatkowe informacje

Jeżeli ktoś nie uznaje krojenia sałaty, może ją oczywiście porwać palcami na kawałki – wielkość według uznania. Sałatę lodową i rzymską wygodniej pokroić (nożem ze stali nierdzewnej lub ceramicznym). Moim zdaniem pokrojona sałata wygląda estetyczniej, ale to już jest kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje 😉 W sałacie na zdjęciu nie ma koperku, ale warto go dodać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Salame di cioccolato, czyli włoskie salami czekoladowe
Następny przepis: Sałata lodowa z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode