Sałata lodowa z jajkiem

Sałata lodowa z jajkiem

Sałata lodowa z jajkiem to doskonały, zdrowy i szybki pomysł na lekki posiłek, który sprawdzi się na śniadanie, lunch lub kolację. Zestawienie chrupiącej sałaty lodowej z delikatnym, gotowanym na twardo jajkiem dostarcza już samego w sobie ciekawego kontrastu smaków i konsystencji. To danie przyciąga swoim prostym i klasycznym charakterem, dlatego stanowi doskonałą bazę, do której możemy dodawać ulubione dodatki. Swoją popularność zawdzięcza wszechstronności przy zachowaniu minimalizmu składników, co sprawia, że jest łatwe i szybkie do przygotowania. Przyda się zarówno podczas codziennych posiłków, jak i na eleganckich przyjęciach.

Składniki:

  • 1/2 dużej główki sałaty lodowej
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 2/3 szklanki gęstej śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Sałata lodowa z jajkiem – jak zrobić?

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
  2. Z sałaty usuwamy głąbik, kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w wąskie paseczki.
  3. Żółtka jajek przecieramy przez sitko i łączymy ze śmietaną. Dodajemy cukier i sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Białka kroimy w kostkę.
  4. Sałatę mieszamy z sosem śmietanowo – żółtkowym. Układamy w salaterce, posypujemy kostkami białka i posiekanym szczypiorem.

Sałata lodowa z jajkiem – dodatkowe informacje

Przeciwnicy krojenia sałaty mogą ją porwać palcami. Jednak sałatę lodową wygodniej rozdrobnić za pomocą noża – ze stali nierdzewnej lub ceramicznego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Salame di cioccolato, czyli włoskie salami czekoladowe
Następny przepis: Sałata lodowa z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode