Sałata lodowa z jajkiem
Sałata lodowa z jajkiem to doskonały, zdrowy i szybki pomysł na lekki posiłek, który sprawdzi się na śniadanie, lunch lub kolację. Zestawienie chrupiącej sałaty lodowej z delikatnym, gotowanym na twardo jajkiem dostarcza już samego w sobie ciekawego kontrastu smaków i konsystencji. To danie przyciąga swoim prostym i klasycznym charakterem, dlatego stanowi doskonałą bazę, do której możemy dodawać ulubione dodatki. Swoją popularność zawdzięcza wszechstronności przy zachowaniu minimalizmu składników, co sprawia, że jest łatwe i szybkie do przygotowania. Przyda się zarówno podczas codziennych posiłków, jak i na eleganckich przyjęciach.
admin
Składniki:
- 1/2 dużej główki sałaty lodowej
- 2 jajka
- 1/2 pęczka szczypioru
- 2/3 szklanki gęstej śmietany 12% lub 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Sałata lodowa z jajkiem – jak zrobić?
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
- Z sałaty usuwamy głąbik, kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w wąskie paseczki.
- Żółtka jajek przecieramy przez sitko i łączymy ze śmietaną. Dodajemy cukier i sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Białka kroimy w kostkę.
- Sałatę mieszamy z sosem śmietanowo – żółtkowym. Układamy w salaterce, posypujemy kostkami białka i posiekanym szczypiorem.
Sałata lodowa z jajkiem – dodatkowe informacje
Przeciwnicy krojenia sałaty mogą ją porwać palcami. Jednak sałatę lodową wygodniej rozdrobnić za pomocą noża – ze stali nierdzewnej lub ceramicznego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Salame di cioccolato, czyli włoskie salami czekoladowe
Następny przepis: Sałata lodowa z łososiem