Salame di cioccolato, czyli włoskie salami czekoladowe
Zapraszamy do zanurzenia się w smaku włoskiego deseru o nazwie Salame di Cioccolato. Ten unikalny słodki specjał jest jednym z najbardziej oryginalnych przysmaków, które Włochy mogą zaoferować. Salami z czekolady, mimo że nie zawiera mięsa, jest tak samo smaczne jak jego mięsny odpowiednik, a może nawet i smaczniejsze. Ta nieodparta kombinacja drobno siekanych herbatników, migdałów, gorzkiej czekolady i aromatycznego rumu to gwarancja niezapomnianych doznań smakowych. Idealne na specjalne okazje lub jako słodka przekąska. Czekoladowe salami, mimo skomplikowanej nazwy, jest proste w wykonaniu. Podziel się z nami radością tworzenia tego niepowtarzalnego przepisu.
admin
Składniki:
- (Moja bułka ma długość około 23 cm i średnicę 6-7 cm)
- 200g gorzkiej czekolady
- 150g masła o minimum 82% zawartości tłuszczu
- 150g cukru
- 1 łyżka rumu (można dodać inny alkohol lub sok, na przykład pomarańczowy)
- Dodatkowo:
- 200-250g ciastek (*)
- Ponadto:
- cukier puder do dekoracji
Salame di cioccolato, czyli włoskie salami czekoladowe – jak zrobić?
- Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z alkoholem/sokiem. Dodać rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wmieszać uprzednio pokruszone ciastka. (Powinny być widoczne ich niewielkie kawałki.) Powstałą masę wyłożyć na folię spożywczą i ściśle zwinąć jak salami. (Końce powinny być szczelnie zaciśnięte.) Czekoladowe salami schłodzić w lodówce, aby masa całkowicie stężała. Po tym czasie udekorować cukrem pudrem.
Salame di cioccolato, czyli włoskie salami czekoladowe – dodatkowe informacje
(*) Tym razem dodałam herbatniki i ciasteczka maślane. Herbatniki są cięższe, więc warto ich dodać 250g. Jeśli również dodacie lżejsze ciastka to wystarczy pokruszyć ich mniej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ
Następny przepis: Sałata lodowa z jajkiem