Salame di cioccolato, czyli włoskie salami czekoladowe

Salame di cioccolato, czyli włoskie salami czekoladowe

Zapraszamy do zanurzenia się w smaku włoskiego deseru o nazwie Salame di Cioccolato. Ten unikalny słodki specjał jest jednym z najbardziej oryginalnych przysmaków, które Włochy mogą zaoferować. Salami z czekolady, mimo że nie zawiera mięsa, jest tak samo smaczne jak jego mięsny odpowiednik, a może nawet i smaczniejsze. Ta nieodparta kombinacja drobno siekanych herbatników, migdałów, gorzkiej czekolady i aromatycznego rumu to gwarancja niezapomnianych doznań smakowych. Idealne na specjalne okazje lub jako słodka przekąska. Czekoladowe salami, mimo skomplikowanej nazwy, jest proste w wykonaniu. Podziel się z nami radością tworzenia tego niepowtarzalnego przepisu.

Składniki:

  • (Moja bułka ma długość około 23 cm i średnicę 6-7 cm)
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 150g masła o minimum 82% zawartości tłuszczu
  • 150g cukru
  • 1 łyżka rumu (można dodać inny alkohol lub sok, na przykład pomarańczowy)
  • Dodatkowo:
  • 200-250g ciastek (*)
  • Ponadto:
  • cukier puder do dekoracji

Salame di cioccolato, czyli włoskie salami czekoladowe – jak zrobić?

  1. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z alkoholem/sokiem. Dodać rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wmieszać uprzednio pokruszone ciastka. (Powinny być widoczne ich niewielkie kawałki.) Powstałą masę wyłożyć na folię spożywczą i ściśle zwinąć jak salami. (Końce powinny być szczelnie zaciśnięte.) Czekoladowe salami schłodzić w lodówce, aby masa całkowicie stężała. Po tym czasie udekorować cukrem pudrem.

Salame di cioccolato, czyli włoskie salami czekoladowe – dodatkowe informacje

(*) Tym razem dodałam herbatniki i ciasteczka maślane. Herbatniki są cięższe, więc warto ich dodać 250g. Jeśli również dodacie lżejsze ciastka to wystarczy pokruszyć ich mniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ
Następny przepis: Sałata lodowa z jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode