Sajgonki z kiszoną kapustą

Sajgonki z kiszoną kapustą

Zapraszam do spróbowania pysznych sajgonek z kiszoną kapustą. Jest to jedno z najpopularniejszych dań kuchni wietnamskiej, które zdobyło uznanie na całym świecie. Sajgonki to nic innego jak pierożki smażone na głębokim tłuszczu, które w wersji z kiszoną kapustą zaskakują niezwykle intensywnym i wyrazistym smakiem. Dla tych, którzy przykładają wagę do swojej diety, warto wspomnieć, że porcja sajgonek to około 275 kalorii. Nie tylko spodobają się one wszystkim miłośnikom azjatyckich smaków; są również doskonałym pomysłem na przekąskę podczas spotkań z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 8 płatków papieru ryżowego do sajgonek
  • 8 łyżek świeżo zakiszonej kapusty
  • 2 łyżki grzybów mun
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 cebuli z młodego pora (bez liści)
  • szczypiorek – 2 łyżki
  • 4 łyżki kiełków z fasoli mung
  • olej rzepakowy do smażenia – 2 łyżki + 1,5 szklanki
  • trawa cytrynowa – suszona, zmielona
  • pieprz, sól
  • 1 małe suszone chili

Sajgonki z kiszoną kapustą – jak zrobić?

  1. 1.
    Grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach kroimy na cienkie paski. Część pora – cebulę z pora kroimy, płuczemy. Marchewkę ścieramy na tarce.
  2. 2.
    Pora razem z marchewką i grzybami przesmażamy, następnie dodajemy przesiekaną kapustę i dusimy około 5 minut. Do przesmażonej kapusty z warzywami dodajemy przyprawy, kiełki i szczypiorek. Całość mieszamy.
  3. 3.
    Na płaskim talerzu zanurzamy w wodzie pojedynczo płaty papieru ryżowego. Kiedy już namoknie – około 10 sekund, wyjmujemy i na desce zawijamy z farszem jak krokiety. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników.
  4. 4.
    Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. Sajgonki wkładamy na gorący olej i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręczniki kuchenne, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy gorące razem z sosem.

Słowa kluczowe: sajgonki ile kalorii, sajgonki z kapustą

Sajgonki z kiszoną kapustą – dodatkowe informacje

Zazwyczaj sajgonki są podawane ze słodkim sosem chili, ja jednak zachęcam do maczania w sosie sojowym z chili, który jest przyjemnie pikantny i podkreśla smak sajgonek. Jeśli chcesz poznać przepis na ten sos, sprawdź stronę: Sos sojowy z chili.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sajgonki wegetariańskie
Następny przepis: Sajgonki studenckie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode