Ryż zapiekany z bananami

Ryż zapiekany z bananami

Zapraszamy do odkrycia egzotycznej kuchni z naszym przepisem na ryż zapiekany z bananami. To nieoczywiste połączenie, które jest prawdziwą gratką dla zmysłów i smakuje tak niezwykle, jak brzmi. Bazując na klasycznym ryżu, ten przepis wprowadza słodki, tropikalny składnik jakim są banany, tworząc wyjątkowy, smaczny posiłek. Może służyć jak pyszna przekąska, oryginalny deser lub nawet pełny obiad dla tych, którzy lubią poeksperymentować z tradycyjnymi daniami. Ten ryż z bananami z pewnością rozbudzi wasze kubki smakowe i doda trochę egzotyki do waszego menu.

Składniki:

  • ryż – 150 gram
  • mleko 2% – 2 szklanki
  • cukier – 1 łyżka
  • banan – 1 sztuka
  • cukier waniliowy (mała torebka) – 8 gram
  • cynamon po 1 łyżeczce płaskiej na porcje – 2 łyżeczki
  • masło do wysmarowania foremek – 1 łyżka

Ryż zapiekany z bananami – jak zrobić?

  1. Do rondelka wlewam mleko, dodaję cukier i cukier waniliowy. Gdy mleko jest gorącą dodaję ryż i gotuję na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas, aby nie przywarł do dna. Gotuję około 25 minut – ryż powinien wchłonąć całe mleko. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Kroimy banana w plasterki. Do kokilki (małe, płaskie, okrągłe u mnie) wysmarowanej tłuszczem na dno ryż, następnie układamy plasterki banana, posypujemy cynamonem przykrywamy ryżem. Zapiekamy w piekarniku około 10 minut. Możemy podać w kokilkach i tak jeść, lub przełożyć na talerz, dekorować plastrami banana i posypać odrobiną cynamonu.

Słowa kluczowe: ryż z bananami

xxxx – dodatkowe informacje

Ryż zapiekany z bananami

Banany możemy zastąpić np. jabłkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryż z żółtym serem
Następny przepis: Ryż zapiekany z prażonymi jabłkami i cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode