RYŻ Z JABŁKIEM I CYNAMONEM
Zapraszamy do odkrycia smaku prostego, lecz wyjątkowego przepisu kuchni Lidla – Ryż z Jabłkiem i Cynamonem. Jest to danie, które doskonale scattermins na jesienną i zimową porę, idealne zarówno na słodką przekąskę, jak i sycący obiad. Sekretem tego przepisu jest połączenie słodkawego ryżu z soczystym jabłkiem i odrobiną cynamonu. Ten aromatyczny dodatek nadaje potrawie wyjątkowego charakteru i pikantnej głębi. Ryż z Jabłkiem i Cynamonem to danie, które zachwyci nie tylko fanów kuchni lidla ale wszystkich, którzy cenią sobie kreatywne połączenia tradycyjnych składników.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 torebki sypkiego ryżu białego (200g)
- 4 duże jabłka (odmiana słodka)
- Ok 600ml mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 5 łyżek masła
- 3 łyżki cynamonu
Ryż z jabłkiem i cynamonem – jak zrobić?
- Wsypać ryż do garnka, wlać mleko. Gotować na małym ogniu przez ok 10-15 aż będzie miękki. Dodać 2 łyżki cukru. Często mieszać.
- W międzyczasie przygotować jabłka: obrać, zetrzeć na tarce (plastry).
- Na patelni stopić 3 łyżki masła. Dodać przygotowane jabłka, 2 łyżki cynamonu i łyżkę cukru pudru. Wymieszać. Smażyć, aż będą miękkie.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Wysmarować masłem tortownicę o średnicy 22-23cm.
- Wysypać do tortownicy ½ ugotowanego ryżu. Równomiernie rozprowadzić. Następnie dodać jabłka jako kolejna warstwa. Na górze reszta ryżu.
- Na wierzchu rozłożyć resztki masła. Posypać cukrem waniliowym i 1 łyżką cynamonu.
- Tortownicę przykryć folią aluminiową. Piec przez 25 minut w 180 stopniach bez termo obiegu.
Słowa kluczowe: kuchnia lidla ryż z jabłkami, ryż z jabłkami lidl
RYŻ Z JABŁKIEM I CYNAMONEM – dodatkowe informacje
Podawać kiedy danie jest ciepłe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: RYŻ Z CEBULKĄ
Następny przepis: Ryż Z Kurczakiem A'la Meksykański