RYŻ Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

RYŻ Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

Zapraszamy do odkrycia smaku prostego, lecz wyjątkowego przepisu kuchni Lidla – Ryż z Jabłkiem i Cynamonem. Jest to danie, które doskonale scattermins na jesienną i zimową porę, idealne zarówno na słodką przekąskę, jak i sycący obiad. Sekretem tego przepisu jest połączenie słodkawego ryżu z soczystym jabłkiem i odrobiną cynamonu. Ten aromatyczny dodatek nadaje potrawie wyjątkowego charakteru i pikantnej głębi. Ryż z Jabłkiem i Cynamonem to danie, które zachwyci nie tylko fanów kuchni lidla ale wszystkich, którzy cenią sobie kreatywne połączenia tradycyjnych składników.

Składniki:

  • 2 torebki sypkiego ryżu białego (200g)
  • 4 duże jabłka (odmiana słodka)
  • Ok 600ml mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 5 łyżek masła
  • 3 łyżki cynamonu

Ryż z jabłkiem i cynamonem – jak zrobić?

  1. Wsypać ryż do garnka, wlać mleko. Gotować na małym ogniu przez ok 10-15 aż będzie miękki. Dodać 2 łyżki cukru. Często mieszać.
  2. W międzyczasie przygotować jabłka: obrać, zetrzeć na tarce (plastry).
  3. Na patelni stopić 3 łyżki masła. Dodać przygotowane jabłka, 2 łyżki cynamonu i łyżkę cukru pudru. Wymieszać. Smażyć, aż będą miękkie.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  5. Wysmarować masłem tortownicę o średnicy 22-23cm.
  6. Wysypać do tortownicy ½ ugotowanego ryżu. Równomiernie rozprowadzić. Następnie dodać jabłka jako kolejna warstwa. Na górze reszta ryżu.
  7. Na wierzchu rozłożyć resztki masła. Posypać cukrem waniliowym i 1 łyżką cynamonu.
  8. Tortownicę przykryć folią aluminiową. Piec przez 25 minut w 180 stopniach bez termo obiegu.

Słowa kluczowe: kuchnia lidla ryż z jabłkami, ryż z jabłkami lidl

RYŻ Z JABŁKIEM I CYNAMONEM – dodatkowe informacje

Podawać kiedy danie jest ciepłe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: RYŻ Z CEBULKĄ
Następny przepis: Ryż Z Kurczakiem A'la Meksykański

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode