Rustykalna tarta orkiszowa z malinami

Rustykalna tarta orkiszowa z malinami

Ciesz się smakiem sezonowych owoców z naszym przepisem na rustykalną tartę orkiszową z malinami. Ten przepis łączy błogosławieństwo lata – słodkie, soczyste maliny z bogatym, pełnoziarnistym spodem tartu. Wspaniała orkiszowa skorupa doda wyjątkowego chrupkiego charakteru każdemu kęsowi, podkreślając jednocześnie słodycz owoców. Ta tarta to doskonały deser na letnie popołudnie, piknik lub spotkanie ze znajomymi. Poza wspaniałym smakiem, ta rustykalna tarta z malinami jest również dobrą opcją dla osób szukających zdrowszych wariantów deserów, dzięki bogactwu błonnika i witamin zawartych w orkiszu i malinach.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 180g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 100g zimnego masła
  • 6 łyżek ksylitolu/cukru trzcinowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 jajko
  • 400g świeżych malin
  • dodatkowo garść ksylitolu lub cukru trzcinowego

Tarta rustykalna orkiszowa z malinami – jak zrobić?

  1. Składniki na ciasto połączyć, uformować w kulkę, zawinąć w folię i włożyć na 15 minut do zamrażarki. Rozwałkować na kształt koła najlepiej przekładając dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Maliny wyłożyć na rozwałkowane ciasto z zachowaniem wolnych brzegów. Jeżeli owoce są kwaśne posypać dodatkowo słodzidłem. Brzegi założyć na maliny. Piec do zarumienienia w 190 stopniach (około 35-40 minut). Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Rustykalna tarta orkiszowa z malinami – dodatkowe informacje

Maliny można zastąpić innymi sezonowymi owocami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron rurki z pieczarkami
Następny przepis: ryba czerniak z sosem ketchupowo - ananasowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode