ruskie pierogi z żytniej mąki
Chcesz spróbować czegoś nieco innego na kolację? Oto niecodzienna wersja jednego z ulubionych dań Polaków – pierogi ruskie z mąki żytniej. Zamiast tradycyjnej białej mąki, do przygotowania ciasta wykorzystamy mąkę żytnią, która nadaje danym charakterystycznego, bardziej wyrazistego smaku. Wybór farszu nie ulega zmianie – wykorzystujemy klasyczne połączenie tłuczonego ziemniaka, cebuli i twarogu. Pierogi żytnie to doskonała propozycja dla osób, które poszukują nowych smaków w znanych i lubianych daniach. Nie wahaj się, zaskocz siebie i swoje podniebienie!
admin
Składniki:
- CIASTO ŻYTNIE: mąka żytnia z Kopytowa – 3 szklanki, mąka pszenna z Kopytowa – 2 szklanki, gęsta śmietana – 2 łyżki, masło – 1 łyżeczka, sól – 1 łyżeczka, woda – 1,5 szklanki.
- FARSZ RUSKI: gotowane ziemniaki w mundurkach – 1 kg, twaróg – 25 dag, podsmażona cebula – 5 sztuk, olej rzepakowy – 2 łyżki, mielony czarny pieprz – 3/4 łyżeczki, wędzona sól Royal Brand – 1 łyżeczka.
- OKRASA: podsmażona cebula – 8 sztuk, cukier – 1 łyżeczka, sól – do smaku, mielony czarny pieprz – 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy – 10 łyżek.
Pierogi ruskie z mąki żytniej – jak zrobić?
xxxx – dodatkowe informacje
pierogi ruskie z mąki żytniej można zamrozić, najlepiej surowe, rozłożone na tacy potem je wsypać do woreczka…
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron rurki z pieczarkami
Następny przepis: ryba czerniak z sosem ketchupowo - ananasowym