Ruskie krokiety
Zapraszamy do odkrycia smaku wschodnich smakołyków, na które składa się klasyczny przepis na Ruskie Krokiety. Ten sycący, wypełniony smakiem danie jest idealne dla każdej osoby, która ceni komfort domowej kuchni. Jego prostota i delikatność smaku niejednokrotnie zaskoczy Twoich gości. Popularne w kuchni slawiańskiej, ruskie krokiety to idealne danie na każdą okazję. Wyróżniają się one aromatycznym nadzieniem ziemniaczanym i cebulowym, które idealnie pasuje do chrupiącej panierki. Krokiety te doskonale sprawdzą się zarówno jako przystawka, jak i danie główne, a najlepszym dodatkiem do nich będą tradycyjne dodatki takie jak smażona cebulka czy tłusty jogurt.
admin
Składniki:
- 10 dużych krokietów
- Na naleśniki
- 200 g mąki
- 1 szkl mleka
- 3/4 szkl
- 3 łyżki oleju
- mleko
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta cukru
- Na farsz:
- 150 g twarogu półtłustego
- 500 g ziemniaków
- 1 mała cebula
- 200 g surowego wędzonego boczku
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i sporo pieprzu
- Ponad to:
- olej do smażenia
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania
Ruskie krokiety – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Farsz: Ziemniaki obrać, ugotować, zgnieść, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser również przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Wszystkie składniki farszu wymieszać i dobrze doprawić – farsz powinien być dość pikantny.
- Do mąki dodajemy mleko, wodę i jajko, sól i cukier. Początkowo ciasto będzie rzadkie. Odstawiamy je na 20 min, aby mąka nasiąknęła i zgęstniała. Naleśniki smażymy na suchej patelni, powinno nam wyjść około 10 sztuk.
- Naleśniki nadziewamy farszem, obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem osączyć na ręczniku papierowym. Smacznego!
Słowa kluczowe: pierogi ruskie z czym podawać
Ruskie krokiety – dodatkowe informacje
Można podawać z barszczykiem czerwonym.