Różyczki z jabłek w cieście francuskim
Zapraszamy do odkrycia przepisu na niezwykłe różyczki z jabłek w cieście francuskim. To doskonałe połączenie słodkich jabłek i delikatnego ciasta francuskiego, które tworzy smakowite i estetycznie wyglądające ciasteczka. Perfekcyjne różyczki mają rozpływającą się w ustach konsystencję i są przepiękną ozdobą każdej domowej cukierni. Te różyczki robią wrażenie na każdym stole – być może za sprawą swojego wygu, bądź dzięki uroku, jaki niesie fakt, że są one ręcznie formowane. Idealne na rodzinne spotkania, przyjęcia czy po prostu jako słodki dodatek do popołudniowej kawy.
admin
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 jabłka
- cukier
- 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- cynamon
- jajko
- 0,5 litra wody
Różyczki z jabłek w cieście francuskim – jak zrobić?
- Przygotowanie jabłek i ciasta:
Jabłka kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cieniutkie plasterki. W garnku zagotowujemy wodę z kwaskiem cytrynowym. Wrzucamy plasterki jabłek na chwilę do wrzątku. Jabłka nie mogą się gotować, mają jedynie odrobinę zmięknąć. Odcedzamy gotowe jabłka i studzimy. Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na około 1,5cm paski. - Zwijanie:
Rozwijamy dwa paski ciasta i kładziemy na stole. Ciasto posypujemy cukrem i cynamonem, zostawiając po 2cm czystego ciasta na końcach. Na cieście układamy plasterki jabłek, tak aby ich część ze skórką wystawała około 1,5cm ponad górną krawędź ciasta. Plasterki powinny lekko na siebie nachodzić. Zawijamy ciasto z jabłkami w rulonik, dość luźno. - Pieczenie:
Układamy gotowe różyczki na blaszce i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 15-20min w temp. 180C.
Różyczki z jabłek w cieście francuskim – dodatkowe informacje
Różyczki możemy delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Różowy chłodnik z młodymi ziemniakami
Następny przepis: Różyczki z łososia wędzonego