Rozgrzewająca cytrynówka z miodem

Rozgrzewająca cytrynówka z miodem

Rozgrzewająca cytrynówka z miodem to prawdziwy kubkowy balsam dla ducha i ciała. Choć to tradycyjny polski napój, jego smak i moc zawdzięcza nie tylko bimbrowi, ale także cytrynom i miodowi. Kombinacja tych składników tworzy rozgrzewający, słodko-kwasowy eliksir, który idealnie nadaje się na chłodne wieczory. Cytrynówka na bimbrze z miodem to również znakomity pomysł na prezent dla bliskiej osoby, smakosza dobrych trunków. Zapach cytrusów i miodu, smak rozgrzewającego bimbru to kwintesencja doskonałości w jednym kieliszku. Sprawdź ten przepis i poczuj magię tego niezwykłego napoju.

Składniki:

  • 1 litr alkoholu spirytusowego
  • 10 cytryn
  • 1,5 szklanki miodu (akacjowego, lipowego lub wielokwiatowego)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 litra wody

Rozgrzewająca cytrynówka z miodem – jak zrobić?

  1. 1.
    Cytryny należy sparzyć wrzątkiem i dokładnie umyć, po czym jak najcieniej obrać ze skórki (tak by nie było na skórkach białego miąższu, który nadaje goryczki). Skórki wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy. Odstawiamy na dobę w spokojne miejsce, a z cytryn wyciskamy sok i wstawiamy go do lodówki.
  2. 2.
    Po 24 godzinach odcedzamy skórki. W garnku gotujemy wodę z cukrem i miodem. Z podanych składników wychodzi nalewka o mocy około 43%, jeśli ktoś woli słabszą, to wystarczy dodać więcej wody. Powstały roztwór odstawiamy do wystudzenia.
  3. 3.
    Gdy roztwór ostygnie łączymy go z sokiem z cytryn, a potem ze spirytusem. Mieszamy i rozlewamy do butelek. Polecam przefiltrowanie przez gazę. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na kilka dni, by nalewka się przegryzła. Aczkolwiek jest gotowa niemalże od razu.

Rozgrzewająca cytrynówka z miodem – dodatkowe informacje

Nalewka jest naturalnie mętna. Z doświadczenia wiem, że nawet kilkukrotne filtrowanie nie sprawi, że będzie klarowna, więc nie należy się tym martwić. Ot, urok cytrynki. Z podanych składników wychodzi ciut ponad 2 litry nalewki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: rozetki - ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu
Następny przepis: Rozgrzewająca herbata z limonką i anyżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode