rolada żyrafa… z bitą śmietaną i bananami…
Delikatna, puszysta i pełna słodkich smaków – tak właśnie prezentuje się rolada żyrafa z bitą śmietaną i bananami. Ten kreatywny i zaskakujący deser to prawdziwa uczta dla podniebienia! Ciasto „żyrafa” to wspaniała interpretacja klasycznej rolady, z charakterystycznym wzorem przypominającym skórę żyrafy, stanowiącym prawdziwą atrakcję na stole. Jego głównym atutem są jednak świeże, soczyste banany oraz lekka, gęsta bita śmietana, które doskonale komponują się z miękkim ciastem. To idealny pomysł na niebanalny deser na każdą okazję. Przygotowanie go to czysta przyjemność, a efekt końcowy z pewnością uszczęśliwi wszystkich łasuchów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 jajek
- 6 łyżek cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 80ml wody
- 45ml oleju
- 4 łyżki kakao
- 500 ml śmietany 30%
- 2 śmietan fixy
- 2 banany
-
Rolada żyrafa… z bitą śmietaną i bananami… – jak zrobić?
- Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy mąkę, wodę, olej; miksujemy do połączenia składników. Białka z 3 łyżkami cukru ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i mieszamy łyżką.
- Papier do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy nim blachę tą od piekarnika moja ma 32x36cm. 6 łyżek ciasta przekładamy do woreczka; zawiązujemy, ucinamy róg i nakładamy kontury (można wcześniej po drugiej stronie papieru sobie je narysować ja tego nie robiłam bo mi się nie chciało). Wkładamy na 3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180st. Wyjmujemy chwilkę czekamy aż wystygnie.
- W tym czasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao; mieszamy. Wylewamy ciasto czekoladowe na blachę ze wzorem. Delikatnie rozprowadzamy ciasto aby nie zepsuć wzoru. Pieczemy w 180st 12-15 min.
- I teraz najlepiej sobie przygotować druga blachę; położyć na stole przykryć czystym papierem. Upieczone ciasto chwytamy za papier i szybkim ruchem kładziemy na stole i uprzednio przygotowanej blasze z papierem. Delikatnie zdejmujemy papier i znów przykrywamy czystym; nakrywamy blachą; odwracamy tak aby wzór był pod spodem. Rolujemy, i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
- Śmietanę z śmietan fixem ubijamy na sztywno. Ciasto rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną zostawiając wolne miejsca przy brzegach. Układamy wzdłuż banany i delikatnie ale dość ciasno zwijamy. Roladę owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny
xxxx – dodatkowe informacje
Do bitą śmietaną nie jest konieczny śmietan fix, ja jednak chciałam mieć pewność że nic się nie rozleci i dodałam.
Jeśli ktoś chce może też do śmietany dodać cukier, ja nie lubię i nie dodaję, a wszystko jest wystarczająco słodkie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada ze szpinakiem i serkiem Almette
Następny przepis: Rolada ziemniaczana ze szpinakiem