Rolada z indyka
Rolada z indyka to aromatyczne, wykwintne danie, które z pewnością zachwyci każdego fana kulinarnych eksperymentów. Całość składa się z delikatnego mięsa indyka, zdrowych, a przede wszystkim smacznych dodatków, które sprawiają, że jest to doskonały wybór na wyjątkowy obiad z rodziną lub przyjaciółmi. Gratka dla tych, którzy cenią sobie nie tylko smak, ale i prezencję potraw. Unikalny efekt gwarantuje sznurowanie mięsa do pieczenia oraz pieczenie rolady w rękawie, to dzięki tym technikom mięso jest soczyste i niezwykle delikatne. Łączenie sprawdzonych metod z niebanalnymi składnikami to przepis na niezapomniane kulinarny doświadczenie.
admin
Składniki:
- 1 kg fileta z indyka (płaski)
- 15 dag cielęciny
- ½ kajzerki
- 2 suszone morele
- 1 suszona figa
- 1 mała cebula
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- ½ szklanki białego półwytrawnego wina
- sól, biały pieprz
- rekaw do pieczenia
- nić bawełniana do sznurowania mięsa
Rolada z indyka – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Filet z indyka umyj, posól i ułóż ciasno w małej misce.
- Mięso zalej marynatą przygotowaną z oleju i wina.
- Pozostaw przykryte w lodówce przez 24 godziny.
- W dniu przygotowywania rolady przygotuj farsz do rolady.
- Posiekaj drobniutko morele i figę, zmiel mięso z namoczoną uprzednio kajzerką.
- Zmielone mięso przypraw solą i pieprzem oraz zmieszaj z suszonymi owocami.
- Wyjmij filet z lodówki i rozłóż na płasko na desce – zachowaj marynatę.
- Rozsmaruj farsz na powierzchni mięsa, zroluj roladę oraz ciasno zasznuruj.
- Włóż przygotowaną roladę do rękawa do pieczenia, wlej pozostałą marynatę oraz wsyp drobniutko pokrojoną cebulę.
- Wstaw roladę do nagrzanego do 170 stopni pieca i zapiekaj 1 godzinę.
- Jeżeli to potrzebne, na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw w celu umożliwienia przyrumienienia rolady.
- Upieczoną roladę wyjmij z pieca, ostudź i pozbaw nici.
- Pozostały z pieczenia sos zredukuj o połowę, a następnie zmiksuj celem uzyskania emulsji.
- Podaj na zimno na sałacie udekorowane pozostałym sosem – emulsją oraz pokrojonymi dekoracyjnie suszonymi morelami – jako dodatek świetnie smakuje sos z pieczonych renet i tartego chrzanu.
Sposób sznurowania mięsa do pieczenia oraz przyrządzania rolady z indyka w rękawie jest opisany powyżej.
xxxx – dodatkowe informacje
Marynowanie fileta z indyka oraz pieczenie w rękawie sprawi, że rolada z indyka będzie soczysta i pyszna!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada z boczku pieczona
Następny przepis: rolada z indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami