Rolada z indyka

Rolada z indyka

Rolada z indyka to aromatyczne, wykwintne danie, które z pewnością zachwyci każdego fana kulinarnych eksperymentów. Całość składa się z delikatnego mięsa indyka, zdrowych, a przede wszystkim smacznych dodatków, które sprawiają, że jest to doskonały wybór na wyjątkowy obiad z rodziną lub przyjaciółmi. Gratka dla tych, którzy cenią sobie nie tylko smak, ale i prezencję potraw. Unikalny efekt gwarantuje sznurowanie mięsa do pieczenia oraz pieczenie rolady w rękawie, to dzięki tym technikom mięso jest soczyste i niezwykle delikatne. Łączenie sprawdzonych metod z niebanalnymi składnikami to przepis na niezapomniane kulinarny doświadczenie.

Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka (płaski)
  • 15 dag cielęciny
  • ½ kajzerki
  • 2 suszone morele
  • 1 suszona figa
  • 1 mała cebula
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki białego półwytrawnego wina
  • sól, biały pieprz
  • rekaw do pieczenia
  • nić bawełniana do sznurowania mięsa

Rolada z indyka – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Filet z indyka umyj, posól i ułóż ciasno w małej misce.
  2. Mięso zalej marynatą przygotowaną z oleju i wina.
  3. Pozostaw przykryte w lodówce przez 24 godziny.
  4. W dniu przygotowywania rolady przygotuj farsz do rolady.
  5. Posiekaj drobniutko morele i figę, zmiel mięso z namoczoną uprzednio kajzerką.
  6. Zmielone mięso przypraw solą i pieprzem oraz zmieszaj z suszonymi owocami.
  7. Wyjmij filet z lodówki i rozłóż na płasko na desce – zachowaj marynatę.
  8. Rozsmaruj farsz na powierzchni mięsa, zroluj roladę oraz ciasno zasznuruj.
  9. Włóż przygotowaną roladę do rękawa do pieczenia, wlej pozostałą marynatę oraz wsyp drobniutko pokrojoną cebulę.
  10. Wstaw roladę do nagrzanego do 170 stopni pieca i zapiekaj 1 godzinę.
  11. Jeżeli to potrzebne, na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw w celu umożliwienia przyrumienienia rolady.
  12. Upieczoną roladę wyjmij z pieca, ostudź i pozbaw nici.
  13. Pozostały z pieczenia sos zredukuj o połowę, a następnie zmiksuj celem uzyskania emulsji.
  14. Podaj na zimno na sałacie udekorowane pozostałym sosem – emulsją oraz pokrojonymi dekoracyjnie suszonymi morelami – jako dodatek świetnie smakuje sos z pieczonych renet i tartego chrzanu.

Sposób sznurowania mięsa do pieczenia oraz przyrządzania rolady z indyka w rękawie jest opisany powyżej.

xxxx – dodatkowe informacje

Marynowanie fileta z indyka oraz pieczenie w rękawie sprawi, że rolada z indyka będzie soczysta i pyszna!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada z boczku pieczona
Następny przepis: rolada z indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode