Rolada ustrzycka w panierce z gruszkami na wytrawnie
Dzisiejszy przepis stanowi nieszablonowe połączenie klasycznej rolady ustrzyckiej z ciekawym dodatkiem w postaci gruszek przygotowanych na wytrawnie. Rolada Ustrzycka, tradycyjny polski wyrób wędliniarski, jest tu podana w zupełnie nowym, ekscytującym wydaniu. Wykorzystanie owoców dodaje danu nieco słodkości, która idealnie kontrastuje z naturalną, dymną nutą mięsa. Dodatkowo, chrupiąca panierka dodaje roladzie tekstury i głębi smaku. Bez względu na to czy jesteś miłośnikiem klasycznych polskich smaków, czy szukasz nowych, kulinarncyh doświadczeń, ten przepis na roladę ustrzycką z pewnością spełni Twoje oczekiwania.
admin
Składniki:
- 600 gramów gruszek
- 500 gramów cebuli
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1/2 szklanki wody
- sok z 1/2 cytryny
- po szczyptce mielonego ziela angielskiego, imbiru, przyprawy harissa
- około 1/2 łyżeczki soli
- około 300 gramów rolady serowej wędzonej ustrzyckiej – u mnie z ziołami
- 1 zmieszane jajko
- 2 łyżki mąki
- bułka tarta
- olej do smażenia
- papierowy ręcznik
Rolada ustrzycka w panierce z gruszkami na wytrawnie – jak zrobić?
- Cebule i gruszki obieram, kroję w kostkę, { gruszki pozbawiam środków}, zalewam winem i wodą, zasypuję cukrem, dodaję sok z cytryny, sól i przyprawy, mieszam, duszę na małym płomieniu co kilka minut mieszając około półtorej godziny. Całość miksuję, doprowadzam do zagotowania, przekładam do słoiczków. Jeśli słoiczki będą stać dłużej, odwracam do góry dnem.
- Ser kroję w plastry – ok. 1 centymetr, panieruję w mące, jajku i bułce tartej, smażę na oleju z obu stron na rumiano, odsączam na papierowym ręczniku. Ser podaję z przygotowaną wcześniej gruszką na wytrawnie 🙂
Porady – Rolada ustrzycka w panierce z gruszkami na wytrawnie
Gruszki na wytrawnie wyszło mi ok. 2 szklanki, 1 szklanka została zużyta od razu, pozostała część pozostała do następnej degustacji 🙂 Roladę serową możemy wybrać swoją ulubioną 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada waflowa z galaretką, herbatnikami i rodzynkami
Następny przepis: Rolada z boczku pieczona