Rolada ustrzycka w panierce z gruszkami na wytrawnie

Rolada ustrzycka w panierce z gruszkami na wytrawnie

Dzisiejszy przepis stanowi nieszablonowe połączenie klasycznej rolady ustrzyckiej z ciekawym dodatkiem w postaci gruszek przygotowanych na wytrawnie. Rolada Ustrzycka, tradycyjny polski wyrób wędliniarski, jest tu podana w zupełnie nowym, ekscytującym wydaniu. Wykorzystanie owoców dodaje danu nieco słodkości, która idealnie kontrastuje z naturalną, dymną nutą mięsa. Dodatkowo, chrupiąca panierka dodaje roladzie tekstury i głębi smaku. Bez względu na to czy jesteś miłośnikiem klasycznych polskich smaków, czy szukasz nowych, kulinarncyh doświadczeń, ten przepis na roladę ustrzycką z pewnością spełni Twoje oczekiwania.

Składniki:

  • 600 gramów gruszek
  • 500 gramów cebuli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • po szczyptce mielonego ziela angielskiego, imbiru, przyprawy harissa
  • około 1/2 łyżeczki soli
  • około 300 gramów rolady serowej wędzonej ustrzyckiej – u mnie z ziołami
  • 1 zmieszane jajko
  • 2 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • papierowy ręcznik

Rolada ustrzycka w panierce z gruszkami na wytrawnie – jak zrobić?

  1. Cebule i gruszki obieram, kroję w kostkę, { gruszki pozbawiam środków}, zalewam winem i wodą, zasypuję cukrem, dodaję sok z cytryny, sól i przyprawy, mieszam, duszę na małym płomieniu co kilka minut mieszając około półtorej godziny. Całość miksuję, doprowadzam do zagotowania, przekładam do słoiczków. Jeśli słoiczki będą stać dłużej, odwracam do góry dnem.
  2. Ser kroję w plastry – ok. 1 centymetr, panieruję w mące, jajku i bułce tartej, smażę na oleju z obu stron na rumiano, odsączam na papierowym ręczniku. Ser podaję z przygotowaną wcześniej gruszką na wytrawnie 🙂

Porady – Rolada ustrzycka w panierce z gruszkami na wytrawnie

Gruszki na wytrawnie wyszło mi ok. 2 szklanki, 1 szklanka została zużyta od razu, pozostała część pozostała do następnej degustacji 🙂 Roladę serową możemy wybrać swoją ulubioną 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada waflowa z galaretką, herbatnikami i rodzynkami
Następny przepis: Rolada z boczku pieczona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode