Razowe naleśniki ze szpinakiem i fetą polane sosem tzatziki
Składniki:
- Farsz:
– mrożony szpinak 400g
– ser feta 150 – 200g
– oliwki czarne 8 szt. (opcjonalnie)
– dwa ząbki czosnku
– łyżeczka ziół prowansalskich
– sól, pieprz do smaku - Ciasto na naleśniki:
– 200 g mąki pszennej razowej typ 2000
– szklanka mleka 0,5 %
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta soli
– pół szklanki wody gazowanej (w zależności od gęstości ciasta dodawać stopniowo) - Sos tzatziki:
– 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
– 2 łyżeczki przyprawy Tzatziki
Razowe naleśniki ze szpinakiem i fetą polane sosem tzatziki – jak zrobić?
-
1.
Mieszamy wszystkie składniki na ciasto w jednej misce i miksujemy około 1 min. Odstawiamy wszystko na 30 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz.
-
2.
Rozmrażamy szpinak w garnku, ważne aby wyparowała z niego znacząca ilość wody. Następnie do szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, oliwki, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, zioła prowansalskie, oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy wszystko dokładnie po czym zdejmujemy garnek z gazu, aby farsz przestygł.
-
3.
Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu. Przed nalaniem ciasta na patelnię należy je zamieszać.
Po usmażeniu naleśników smarujemy je przygotowanym farszem i zawijamy. Dodatkowo możemy polać przygotowane naleśniki sosem tzatziki z fetą.
xxxx – Dodatkowe informacje
Przepis na razowe naleśniki ze szpinakiem i fetą to idealna propozycja dla miłośników zdrowych i smacznych potraw. Jeśli chcesz podkreślić aromat i wyjątkowy charakter dania, polecam polać je sosem tzatziki z fetą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: RAZOWE CIASTO MARCHEWKOWE z CIASTECZKAMI AMARETTI
Następny przepis: Ciasto Red velvet