Razowe naleśniki ze szpinakiem i fetą polane sosem tzatziki

Razowe naleśniki ze szpinakiem i fetą polane sosem tzatziki

Czy kiedykolwiek myślałeś o połączeniu klasycznych polskich naleśników z greckim smakiem? Razowe naleśniki ze szpinakiem i fetą polane sosem tzatziki to świetne połączenie ekologicznych produktów z możliwością dodania zdrowego zielonego kąska do swojej diety. Zniewalająca feta, idealnie kładzie się na razowych naleśnikach, tworząc prawdziwe kulinarne dzieło. Sos tzatziki dodaje zaś lekkości i świeżości dania. Ta propozycja to świetne rozwiązanie na lekki obiad czy kolację. To danie, które zachwyci smakoszy orientalnych smaków, a także tych, którzy cenią proste i organizmu. Spróbuj tej wariacji na temat klasycznych naleśników.

Składniki:

  • Farsz:
    – mrożony szpinak 400g
    – ser feta 150 – 200g
    – oliwki czarne 8 szt. (opcjonalnie)
    – dwa ząbki czosnku
    – łyżeczka ziół prowansalskich
    – sól, pieprz do smaku
  • Ciasto na naleśniki:
    – 200 g mąki pszennej razowej typ 2000
    – szklanka mleka 0,5 %
    – 2 łyżki oliwy z oliwek
    – szczypta soli
    – pół szklanki wody gazowanej (w zależności od gęstości ciasta dodawać stopniowo)
  • Sos tzatziki:
    – 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    – 2 łyżeczki przyprawy Tzatziki

Razowe naleśniki ze szpinakiem i fetą polane sosem tzatziki – jak zrobić?

  1. 1.

    Mieszamy wszystkie składniki na ciasto w jednej misce i miksujemy około 1 min. Odstawiamy wszystko na 30 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz.

  2. 2.

    Rozmrażamy szpinak w garnku, ważne aby wyparowała z niego znacząca ilość wody. Następnie do szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, oliwki, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, zioła prowansalskie, oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy wszystko dokładnie po czym zdejmujemy garnek z gazu, aby farsz przestygł.

  3. 3.

    Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu. Przed nalaniem ciasta na patelnię należy je zamieszać.

    Po usmażeniu naleśników smarujemy je przygotowanym farszem i zawijamy. Dodatkowo możemy polać przygotowane naleśniki sosem tzatziki z fetą.

xxxx – Dodatkowe informacje

Przepis na razowe naleśniki ze szpinakiem i fetą to idealna propozycja dla miłośników zdrowych i smacznych potraw. Jeśli chcesz podkreślić aromat i wyjątkowy charakter dania, polecam polać je sosem tzatziki z fetą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: RAZOWE CIASTO MARCHEWKOWE z CIASTECZKAMI AMARETTI
Następny przepis: Ciasto Red velvet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode