RAZOWE CIASTO MARCHEWKOWE z CIASTECZKAMI AMARETTI
Przedstawiamy pyszne, aromatyczne i zdrowe ciasto – razowe ciasto marchewkowe z ciasteczkami Amaretti. Wyjątkowe połączenie marchewki z pięknem razowego mąki i kuszącym smakiem ciasteczek Amaretti tworzy harmonię smaku, której trudno się oprzeć. Tego typu ciasto to idealna propozycja na drugie śniadanie, deser po obiedzie, czy słodki element podwieczorku. To ciasto skradnie serca zarówno miłośników fit słodkości, jak i wszystkich, którzy uwielbiają tradycyjne wypieki. Dodatek ciasteczek Amaretti, które można znaleźć w lidl, dodaje całości wyjątkowej, orzechowej nuty, która idealnie komponuje się z marchewkowym smakiem. Zacznijmy bakalie!
admin
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju np. słonecznikowego
- 2 duże marchewki starte na grubej tarce
- ok. 100 g ciasteczek amaretti
- 1 szklanka mąki razowej (pełnoziarnistej)
- 1 szklanka zwykłej mąki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki mleka
- cukier puder (do dekoracji)
Razowe ciasto marchewkowe z ciasteczkami amaretti – jak zrobić?
- Jajka wymieszać z cukrem, a następnie dodać olej.
- Dodać marchewkę potartą na tarce o grubych oczkach.
- Dodać rozkruszone ciasteczka (ilość wg. uznania).
- Dodać mąkę razową, pszenną i ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dokładnie połączyć z resztą składników i dolać mleko.
- Wylać do okrągłej foremki o średnicy ok. 24 cm (spód wyścielić papierem, a boki wysmarować olejem).
- Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wystudzić.
- Podawać posypane cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: ciasteczka amaretti, lidl
RAZOWE CIASTO MARCHEWKOWE z CIASTECZKAMI AMARETTI – dodatkowe informacje
Mąkę razową można zastąpić mąką pszenną (czyli w sumie do przepisu użyjesz 2 szklanki mąki pszennej i 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej). Do ciasta można dodać 1 łyżeczkę kakao.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Razowe ciasteczka
Następny przepis: Razowe naleśniki ze szpinakiem i fetą polane sosem tzatziki