Quesadilla z kurczakiem i papryką

Quesadilla z kurczakiem i papryką

Chcesz zaskoczyć bliskich ciekawym daniem? A może masz ochotę na coś innego niż typowo polskie potrawy? Quesadilla z kurczakiem i papryką to przepis na danie, które smakuje tak dobrze jak brzmi. Jest to popularne danie kuchni meksykańskiej, które zyskało popularność na całym świecie. Kluczowymi składnikami są tortilla, kurczak, ser, a także pyszna papryka. To połączenie składników sprawia, że quesadilla smakuje nieziemsko. Jest to doskonałe danie na szybki obiad lub kolację. Jeśli lubisz kuchnię meksykańską, quesadilla z kurczakiem i papryką na pewno przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 1 mała podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mniejsza cebula biała lub czerwona
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 200 g sera cheddar
  • 150 g sera mozzarella
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 łyżki oleju
  • Marynata do kurczaka:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli

Quesadilla z kurczakiem i papryką – jak zrobić?

  1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski i dodać przyprawy. Wymieszać i zostawić do zamarynowania na 30 minut. Sery zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni podgrzać olej, usmażyć kurczaka na mocnym ogniu, aż odparuje cały sok. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w cienkie piórka oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Warzywa przełożyć na talerz.
  2. Patelnię grillową rozgrzać i za pomocą pędzelka równomiernie wysmarować olejem. Położyć placek tortilli, porcję sera, kurczaka, paprykę i cebulę oraz 2 łyżki odsączonej kukurydzy. Posypać płatkami chili. Przykryć drugim plackiem tortilli i całość obciążyć np. kładąc cięższy garnek. Podgrzewać do czasu, aż tortilla będzie chrupiąca, a ser roztopiony.
  3. Za pomocą szerokiej łopatki lub talerza, przełożyć tortillę na drugą stronę. Podsmażyć obciążając. Quesadillę zdjąć na deskę, chwilę wystudzić i pokroić na 6 lub 8 trójkątów. Czynność powtórzyć z resztą składników.

Quesadilla z kurczakiem i papryką – dodatkowe informacje

Aby łatwiej było przełożyć placki tortilli na drugą stronę można przygotować je z pojedynczych placków złożonych na połówki. Aby złagodzić ostry smak dania, najczęściej podaje się je z sosem na bazie śmietany, kolendry i soku z limonki, guacamole lub z pomidorową salsą. Tortillę można podsmażyć na tradycyjnej patelni lub na patelni grillowej, dzięki temu będzie miała ładne paski.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Quesadilla z farszem meksykańskim
Następny przepis: Quesadilla z kurczakiem, warzywami i żółtym serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode