Quesadilla z farszem meksykańskim
Cieszą się popularnością na całym świecie, ale ich ojczyzną jest Meksyk – quesadille mają niesamowite właściwości: szybko zaspokajają głód, są smaczne i dają wiele możliwości zmiany składników. W naszym przepisie na quesadillę z farszem meksykańskim skupimy się na tradycyjnym, pikantnym farszu, stanowiącym sedno tego dania. To propozycja zarówno dla fanów kuchni meksykańskiej, jak i dla tych, którzy szukają szybkiego pomysłu na kolację. Urozmaicona połączeniem różnych smaków i faktur, quesadilla z farszem meksykańskim to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przekonajcie się sami, preparując to proste danie w domowym zaciszu.
admin
Składniki:
- 4 placki tortilli
- 250 gramów fileta z kurczaka
- 150 gramów papryki w różnych kolorach
- 1 mała cebula może być czerwona
- pół puszki czerwonej fasoli
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- Opcjonalnie garść kukurydzy konserwowej
- ok. 200 gramów startego na tarce żółtego sera
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, ząbek czosnku, szczypta pieprzu cayenne, pół łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, sól. (zamiast można użyć gotową mieszankę przyprawy do dań meksykańskich)
Quesadilla z farszem meksykańskim – jak zrobić?
- Cebulę, paprykę i kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać cebulę i pokrojony czosnek i chwilę smażyć. Następnie dodać kurczaka i przyprawy, smażyć krótką chwilę i dodać pokrojone warzywa. Dalej smażyć, mieszając co jakiś czas.
- Gdy warzywa nieco zmiękną, dodajemy odsączoną fasolę (opcjonalnie kukurydzę) i przecier pomidorowy. Wlać pół szklanki wody i dusić całość aż płyn odparuje, mieszając co jakiś czas.
- Na blacie rozłożyć dwa placki tortilli, posypać na każdym placku żółtym serem. Farsz podzielić na dwie części i rozłożyć na każdym placku. Ponownie posypać żółtym serem i przykryć pozostałymi dwoma plackami, lekko dociskając.
- Przed składaniem tortilli (aby za bardzo nie rozmiękła), nagrzać piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Złożone tortille wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 8-10 minut. Piekłam na 3 poziomie od dołu. Można podawać z różnymi dipami.
Porady – dodatkowe informacje
Można również danie przygotować na patelni;
Lekko rozgrzaną patelnie posmarować tłuszczem i włożyć przygotowaną quesadillę, smażymy chwilę aż placek się nieco przypiecze następnie obracamy na drugą stronę najlepiej to zrobić kładąc duży talerz na patelnię obracając do góry nogami tak aby tortilla zsunęła się na talerz. zsuwamy ponownie na patelnię i dopiekamy jeszcze chwilę.
Możemy też ułożyć jeden placek bezpośrednio na rozgrzanej patelni, posypać serem, ułożyć farsz, znów posypać serem przykryć drugim plackiem i postępować jak wyżej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyzy z mięsem mielonym
Następny przepis: Quesadilla z kurczakiem i papryką