Pyszny tort urodzinowy
Obchodzisz urodziny kogoś bliskiego i chcesz sprawić mu wyjątkową niespodziankę? Zaskocz go domowym, pysznym tortem urodzinowym, który od razu podkręci atmosferę uroczystości. Ten przepis jest idealnym rozwiązaniem na stworzenie słodkiego, pełnego uroku tortu, który z pewnością przyciągnie wzrok wszystkich gości. Korzystając z najświeższych składników, możemy przygotować prawdziwe kulinarnie dzieło sztuki. Cały proces przygotowania jest niezwykle satysfakcjonujący i choć wymaga trochę cierpliwości, to efekt końcowy zdecydowanie jest wart tego wysiłku. Przygotuj się na falę komplementów i wyrazów zachwytu, bo ten pyszny tort urodzinowy z pewnością zachwyci wszystkich.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1,5 szkl. cukru
- 1,5 szkl. mąki
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 4 jajka
- 1,5 szkl. cukru
- 375 g masła roślinnego
- Poncz:
- 100 ml spirytusu
- 300 ml ciepłej wody
- 2-3 plastry cytryny
- 5 łyżek cukru
- dżem i owoce do dekoracji
Pyszny tort urodzinowy – jak zrobić?
- Białka ubijamy z 1,5 szkl. cukru. Dodajemy żółtka, mąki i proszek. Wykładamy do natłuszczonej formy (śr. 27-29 cm). Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 °C. Studzimy i przekrawamy na 3 krążki.
- Masło ucieramy w makutrze. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści. Masę ucieramy z masłem.
- Krążki ciasta nasączamy ponczem. Jeden smarujemy dżemem i przykrywamy drugim. Rozsmarowujemy ok. 1/2-cm warstwę kremu i przykrywamy 3. krążkiem. Boki smarujemy kremem i obsypujemy wiórkami
kokosowymi, czekoladowymi lub mielonymi orzechami. Kremem smarujemy wierzch tortu (szeroki nóż maczamy w zimnej wodzie). Dekorujemy.
Pyszny tort urodzinowy – dodatkowe informacje
● Przygotowując krem, należy ucierać masę w jedną stronę, aby się nie zwarzyła.
● Do dekoracji najlepiej użyć dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyszny szpinak
Następny przepis: Zakwas buraczany dla biegaczy oraz na anemię