Pyszny tort bezowy

Pyszny tort bezowy

Dzięki temu przepisowi każdy miłośnik deserów będzie mógł skomponować prawdziwe bezowe arcydzieło – Pyszny Tort Bezowy. Ten łatwy, prosty i szybki przepis sprawi, że stworzenie domowego tortu bezowego stanie się czystą przyjemnością. Bez względu na to, czy jesteś starym wyjadaczem w kuchni, czy dopiero rozpoczynasz swoją kulinarne przygody, ten prosty przepis na tort bezowy jest uniwersalny i niezawodny. Przepis na ciasto bezowe gwarantuje delektowanie się lekkim, puszystym smakiem, który zachwyci każdego łasucha. Bez względu na okazję, ten tort bezowy z pewnością przyciągnie wszystkie spojrzenia.

Składniki:

  • Masa:
  • 4 białka
  • 175g cukru pudru
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Krem:
  • 300g śmietany 30%
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce np. puszka brzoskwiń, kandyzowane czereśnie

Pyszny tort bezowy – jak zrobić?

  1. Ubić białka z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i dalej ubijać.
  2. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Bezę nałożyć na okrągłą tortownicę bez bocznej „ramki”. Włożyć bezę do nagrzanego piekarnika, po czym po włożeniu od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i suszyć ją przez około 1,5-2h.
  3. Krem: ubić śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru. Następnie dodać mascarpone i dalej ubijać. Dodać owoce np. pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać.
  4. Po wystygnięciu bezy nałożyć na nią krem.

Pyszny tort bezowy – dodatkowe informacje

Ubijając masę zacznij od mniejszych obrotów i z czasem zwiększaj obroty. Kiedy białka lekko się spienią można do nich dodać szczyptę soli. Od momentu ubicia białek do lekko sztywnej pianki ustawiamy obroty miksera na prawie najwyższe i rozpoczynamy dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Zbyt szybkie dodanie zbyt dużej ilości cukru spowoduje, że beza się nie ubije, a 'popłynie’.

Można również przygotować 2 warstwę bezy i przykryć nią krem (kroki 1 i 2).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszny szpinak
Następny przepis: Zakwas buraczany dla biegaczy oraz na anemię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode