Pyszny tort bezowy
Dzięki temu przepisowi każdy miłośnik deserów będzie mógł skomponować prawdziwe bezowe arcydzieło – Pyszny Tort Bezowy. Ten łatwy, prosty i szybki przepis sprawi, że stworzenie domowego tortu bezowego stanie się czystą przyjemnością. Bez względu na to, czy jesteś starym wyjadaczem w kuchni, czy dopiero rozpoczynasz swoją kulinarne przygody, ten prosty przepis na tort bezowy jest uniwersalny i niezawodny. Przepis na ciasto bezowe gwarantuje delektowanie się lekkim, puszystym smakiem, który zachwyci każdego łasucha. Bez względu na okazję, ten tort bezowy z pewnością przyciągnie wszystkie spojrzenia.
admin
Składniki:
- Masa:
- 4 białka
- 175g cukru pudru
- 2 łyżeczki octu
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Krem:
- 300g śmietany 30%
- 250g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce np. puszka brzoskwiń, kandyzowane czereśnie
Pyszny tort bezowy – jak zrobić?
- Ubić białka z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i dalej ubijać.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Bezę nałożyć na okrągłą tortownicę bez bocznej „ramki”. Włożyć bezę do nagrzanego piekarnika, po czym po włożeniu od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i suszyć ją przez około 1,5-2h.
- Krem: ubić śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru. Następnie dodać mascarpone i dalej ubijać. Dodać owoce np. pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać.
- Po wystygnięciu bezy nałożyć na nią krem.
Pyszny tort bezowy – dodatkowe informacje
Ubijając masę zacznij od mniejszych obrotów i z czasem zwiększaj obroty. Kiedy białka lekko się spienią można do nich dodać szczyptę soli. Od momentu ubicia białek do lekko sztywnej pianki ustawiamy obroty miksera na prawie najwyższe i rozpoczynamy dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Zbyt szybkie dodanie zbyt dużej ilości cukru spowoduje, że beza się nie ubije, a 'popłynie’.
Można również przygotować 2 warstwę bezy i przykryć nią krem (kroki 1 i 2).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyszny szpinak
Następny przepis: Zakwas buraczany dla biegaczy oraz na anemię