Pyszna, zdrowa wędlina domowa bez konserwantów
Przepis na pyszną, zdrową wędelinę domową bez konserwantów to prawdziwa gratka dla miłośników zdrowego jedzenia i domowych przetworów. Wyróżnia się on nie tylko znakomitym smakiem, ale przede wszystkim brakiem sztucznych dodatków i konserwantów, które często obecne są w produkowanych na skalę przemysłową wędlinach. Ta wędlina jest idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o zdrowy styl życia, chcących mieć pewność co do jakości spożywanych produktów. Wykorzystując naturalne składniki i nasze sprawdzone metody, możesz samodzielnie przygotować smaczną i zdrową wędelinę, która nie zawiedzie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przygotuj się na festiwal smaków z naszą zdrówą wędeliną!
admin
Składniki:
- 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (szynka lub schab)
– sól do peklowania
– 2 litry zimnej wody
– łyżka majonezu
– 1 łyżka majeranki
– 1 łyżka tymianku
– 1 łyżeczka białej gorczycy
– 1 łyżeczka kolendry
– 1 łyżeczka wegety
– kilka liści laurowych
– kilka ziaren ziela angielskiego i kolorowego pieprzu
– 3 ząbki czosnku
– kilka kropel przyprawy uniwersalnej w płynie
– 1/3 szklanki soli
– siatka do wędlin (ok. 40-50 cm)
Pyszna, zdrowa wędlinka domowa bez konserwantów – jak zrobić?
- Mięso nacieramy solą peklową i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wkładamy do siatki i zawiązujemy mocno z obu stron.
- Do wysokiego garnka wlewamy wodę, dodajemy majonez i lekko mieszamy trzepaczką po czym dodajemy wszystkie zioła i przyprawy oprócz 1/3 szklanki soli. Garnek przykrywamy i całość gotujemy ok. 10 minut, po czym do gotującej się zalewy wkładamy szynkę (powinna być przykryta zalewą) i gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie zostawiamy szynkę w zalewie do ostygnięcia do następnego dnia.
- W następnym dniu wyciągamy mięso z zalewy. Do zalewy dodajemy 1/3 szklanki soli i całość zagotowujemy. Wkładamy mięso i gotujemy jeszcze przez 25 minut na wolnym ogniu, po czym zostawiamy jeszcze min. 1 godzinę w gorącej wodzie.
- Ugotowane mięso wyciągamy na talerz, studzimy i usuwamy siatkę. Wędlinka jest gotowa do spożycia.
Słowa kluczowe: zdrowe wędliny
Pyszna, zdrowa wędlina domowa bez konserwantów – dodatkowe informacje
Tak przygotowaną wędlinę możemy spożywać przez ok. tydzień i nadal będzie smaczna.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PYSZNA SZARLOTKA
Następny przepis: Pyszna zapiekanka z makaronem