Pyszna, zdrowa wędlina domowa bez konserwantów

Pyszna, zdrowa wędlina domowa bez konserwantów

Przepis na pyszną, zdrową wędelinę domową bez konserwantów to prawdziwa gratka dla miłośników zdrowego jedzenia i domowych przetworów. Wyróżnia się on nie tylko znakomitym smakiem, ale przede wszystkim brakiem sztucznych dodatków i konserwantów, które często obecne są w produkowanych na skalę przemysłową wędlinach. Ta wędlina jest idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o zdrowy styl życia, chcących mieć pewność co do jakości spożywanych produktów. Wykorzystując naturalne składniki i nasze sprawdzone metody, możesz samodzielnie przygotować smaczną i zdrową wędelinę, która nie zawiedzie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przygotuj się na festiwal smaków z naszą zdrówą wędeliną!

Składniki:

  • 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (szynka lub schab)

    – sól do peklowania

    – 2 litry zimnej wody

    – łyżka majonezu

    – 1 łyżka majeranki

    – 1 łyżka tymianku

    – 1 łyżeczka białej gorczycy

    – 1 łyżeczka kolendry

    – 1 łyżeczka wegety

    – kilka liści laurowych

    – kilka ziaren ziela angielskiego i kolorowego pieprzu

    – 3 ząbki czosnku

    – kilka kropel przyprawy uniwersalnej w płynie

    – 1/3 szklanki soli

    – siatka do wędlin (ok. 40-50 cm)

Pyszna, zdrowa wędlinka domowa bez konserwantów – jak zrobić?

  1. Mięso nacieramy solą peklową i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wkładamy do siatki i zawiązujemy mocno z obu stron.
  2. Do wysokiego garnka wlewamy wodę, dodajemy majonez i lekko mieszamy trzepaczką po czym dodajemy wszystkie zioła i przyprawy oprócz 1/3 szklanki soli. Garnek przykrywamy i całość gotujemy ok. 10 minut, po czym do gotującej się zalewy wkładamy szynkę (powinna być przykryta zalewą) i gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie zostawiamy szynkę w zalewie do ostygnięcia do następnego dnia.
  3. W następnym dniu wyciągamy mięso z zalewy. Do zalewy dodajemy 1/3 szklanki soli i całość zagotowujemy. Wkładamy mięso i gotujemy jeszcze przez 25 minut na wolnym ogniu, po czym zostawiamy jeszcze min. 1 godzinę w gorącej wodzie.
  4. Ugotowane mięso wyciągamy na talerz, studzimy i usuwamy siatkę. Wędlinka jest gotowa do spożycia.

Słowa kluczowe: zdrowe wędliny

Pyszna, zdrowa wędlina domowa bez konserwantów – dodatkowe informacje

Tak przygotowaną wędlinę możemy spożywać przez ok. tydzień i nadal będzie smaczna.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PYSZNA SZARLOTKA
Następny przepis: Pyszna zapiekanka z makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode