Pychotka malinowa

Pychotka malinowa

Mamy dla Ciebie coś wyjątkowo smacznego – przepis na słodką pychotkę z malinami. Ten przysmak zachwyci zarówno miłośników ciast, jak i wielbicieli owoców. Pychotka malinowa jest idealnym połączeniem delikatnego, puszystego ciasta i lekko kwaśnych, aromatycznych malin. Ciasto pychotka z malinami to prawdziwa uczta dla podniebienia – słodkie, ale nie przesłodzone, z wyraźną nutą malin. Bez względu na to, czy szukasz deseru na specjalną okazję, czy po prostu chcesz zaskoczyć swoich najbliższych nowym wypiekiem, ten przepis na pewno Cię nie zawiedzie. Zachęcamy do wypróbowania tego wspaniałego przepisu!

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 6 żółtek
  • Beza:
  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • krem:
  • 600 ml. kremówki 36%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 350 g malin mrożonych
  • 1 galaretka czerwona
  • 50 g prażone płatki migdałowe

Pychotka malinowa – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto kruche:

    Wszystkie składniki wyrobić. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części.

    Beza:

    Białka ubić na sztywną pianę, bardzo powoli stopniowo dodawać cukier puder małymi partiami. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

    Potrzebne dwie formy o wymiarach 25 x 33 wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z form na spód wyłożyć rozwałkowane ciasto kruche, a na to rozłożyć ciasto bezowe równomiernie na każdy blat kruchy. Na masę bezową wysypać migdały. Piec w temperaturze 175 st. przez ok. 40 min. można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu).

  2. 2.
    Masa:

    Żelatynę rozpuścić dokładnie w 1/2 szklanki ciepłej wody. Kremówkę miksować, dodając 3/4 szklanki cukru pudru, a na koniec, gdy już mamy ubitą kremówkę, dodać schłodzoną lekko żelatynę.

    Galaretę czerwoną rozpuścić według instrukcji na opakowaniu, używając 1/2 szklanki wody. Mrożone maliny zblendować i połączyć z chłodną galaretką.

  3. 3.
    Na wychłodzony pierwszy blat ciasta dajemy 1/2 część masy kremówki, na to wylewamy prawie stężoną galaretkę z migdałami, potem wykładamy drugą część masy kremówki i przykrywamy drugim blatem ciasta kruchego z bezą.

Pychotka malinowa – dodatkowe informacje

Jeśli nie mamy malin mrożonych można dać dżem malinowy


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszysty sernik z musem truskawkowym
Następny przepis: PYSZNA BABKA PIASKOWA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode