Pychotka malinowa
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g margaryny
- 6 żółtek
- Beza:
- 6 białek
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- krem:
- 600 ml. kremówki 36%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 350 g malin mrożonych
- 1 galaretka czerwona
- 50 g prażone płatki migdałowe
Pychotka malinowa – jak zrobić?
-
1.
Ciasto kruche:Wszystkie składniki wyrobić. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę, bardzo powoli stopniowo dodawać cukier puder małymi partiami. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Potrzebne dwie formy o wymiarach 25 x 33 wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z form na spód wyłożyć rozwałkowane ciasto kruche, a na to rozłożyć ciasto bezowe równomiernie na każdy blat kruchy. Na masę bezową wysypać migdały. Piec w temperaturze 175 st. przez ok. 40 min. można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu).
-
2.
Masa:Żelatynę rozpuścić dokładnie w 1/2 szklanki ciepłej wody. Kremówkę miksować, dodając 3/4 szklanki cukru pudru, a na koniec, gdy już mamy ubitą kremówkę, dodać schłodzoną lekko żelatynę.
Galaretę czerwoną rozpuścić według instrukcji na opakowaniu, używając 1/2 szklanki wody. Mrożone maliny zblendować i połączyć z chłodną galaretką.
-
3.
Na wychłodzony pierwszy blat ciasta dajemy 1/2 część masy kremówki, na to wylewamy prawie stężoną galaretkę z migdałami, potem wykładamy drugą część masy kremówki i przykrywamy drugim blatem ciasta kruchego z bezą.
Pychotka malinowa – dodatkowe informacje
Jeśli nie mamy malin mrożonych można dać dżem malinowy
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszysty sernik z musem truskawkowym
Następny przepis: PYSZNA BABKA PIASKOWA