Puszyste drożdżówki z marmoladą i kruszonką
Jeżeli jesteś miłośnikiem domowego pieczywa, przepis na puszyste drożdżówki z marmoladą i kruszonką powinien przypaść Ci do gustu. Są to przepyszne, pachnące drożdżówki, które w środku skrywają słodki skarb w postaci marmolady, a z wierzchu przyozdobione są chrupiącą kruszonką. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek, czy też jako smakołyk do kawy lub herbaty. Przygotowanie ich jest prawdziwą przyjemnością, a efekt końcowy na pewno Cię zachwyci – drożdżówka z marmoladą to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Słodkie, idealnie upieczone drożdżówki z marmoladą czekają na Ciebie!
admin
Składniki:
- 500-600g mąki (dodawać stopniowo)
- 40g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 100g cukru
- opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 80-100g roztopionego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
- ulubiona marmolada
- Kruszonka:
- 50g masła
- 75g mąki
- 20g cukru
- opakowanie cukru waniliowego (16g)
Puszyste drożdżówki z marmoladą i kruszonką – jak zrobić?
- Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać ciepłe (ale nie gorące) mleko i 100g mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Gdy rozczyn podwoi objętość dodać jajko, żółtka, cukry, sól oraz przesianą mąkę i wyrobić ciasto (mąkę dodawać stopniowo – im mniej, tym lepiej – do momentu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk), a na sam koniec dodać roztopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 40-60min).
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta (boki w stosunku, mniej więcej, 2:1) na grubość ok. 5mm. Rozsmarować marmoladę. Złożyć prostokąt wzdłuż na pół (tak by powstał kwadrat) i pociąć na paski o szerokości ok. 2cm. Następnie każdy pasek z osobna skręcić i zawiązać w luźny węzeł, tworząc 'zawijasy’ (można też je formować inną, dowolną techniką). Drożdżówki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15-20min do podrośnięcia. Składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać (ma być dość sypka).
- Podrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać przygotowaną kruszonką. Piec w temp. 200 stopni, przez ok. 20-25min lub nieco dłużej (upieczone drożdżówki powinny być mocno wyrośnięte i złotobrązowe). Gotowe drożdżówki odstawić do przestudzenia.
Puszyste drożdżówki z marmoladą i kruszonką – dodatkowe informacje
Polecam także zastąpienie marmolady nadzieniem ze słodkiej śmietanki, zmielonych orzechów, brązowego cukru i cynamonu. Smak i zapach jest rewelacyjny!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszyste ciasto z rabarbarem
Następny przepis: PUSZYSTE KOTLETY Z FILETEM Z KURCZAKA, SEREM I CURRY