Puszyste drożdżówki z marmoladą i kruszonką

Puszyste drożdżówki z marmoladą i kruszonką

Jeżeli jesteś miłośnikiem domowego pieczywa, przepis na puszyste drożdżówki z marmoladą i kruszonką powinien przypaść Ci do gustu. Są to przepyszne, pachnące drożdżówki, które w środku skrywają słodki skarb w postaci marmolady, a z wierzchu przyozdobione są chrupiącą kruszonką. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek, czy też jako smakołyk do kawy lub herbaty. Przygotowanie ich jest prawdziwą przyjemnością, a efekt końcowy na pewno Cię zachwyci – drożdżówka z marmoladą to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Słodkie, idealnie upieczone drożdżówki z marmoladą czekają na Ciebie!

Składniki:

  • 500-600g mąki (dodawać stopniowo)
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 80-100g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • ulubiona marmolada
  • Kruszonka:
  • 50g masła
  • 75g mąki
  • 20g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)

Puszyste drożdżówki z marmoladą i kruszonką – jak zrobić?

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać ciepłe (ale nie gorące) mleko i 100g mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Gdy rozczyn podwoi objętość dodać jajko, żółtka, cukry, sól oraz przesianą mąkę i wyrobić ciasto (mąkę dodawać stopniowo – im mniej, tym lepiej – do momentu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk), a na sam koniec dodać roztopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 40-60min).
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta (boki w stosunku, mniej więcej, 2:1) na grubość ok. 5mm. Rozsmarować marmoladę. Złożyć prostokąt wzdłuż na pół (tak by powstał kwadrat) i pociąć na paski o szerokości ok. 2cm. Następnie każdy pasek z osobna skręcić i zawiązać w luźny węzeł, tworząc 'zawijasy’ (można też je formować inną, dowolną techniką). Drożdżówki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15-20min do podrośnięcia. Składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać (ma być dość sypka).
  4. Podrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać przygotowaną kruszonką. Piec w temp. 200 stopni, przez ok. 20-25min lub nieco dłużej (upieczone drożdżówki powinny być mocno wyrośnięte i złotobrązowe). Gotowe drożdżówki odstawić do przestudzenia.

Puszyste drożdżówki z marmoladą i kruszonką – dodatkowe informacje

Polecam także zastąpienie marmolady nadzieniem ze słodkiej śmietanki, zmielonych orzechów, brązowego cukru i cynamonu. Smak i zapach jest rewelacyjny!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszyste ciasto z rabarbarem
Następny przepis: PUSZYSTE KOTLETY Z FILETEM Z KURCZAKA, SEREM I CURRY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode