Puszek okruszek
Puszek Okruszek to proste i kreatywne danie, które może służyć jako przekąska lub dodatek do wielu potraw. To idealna propozycja dla każdego, kto szuka szybkich i smacznych rozwiązań w kuchni. Przepis jest nieskomplikowany, a konieczne składniki na pewno znajdują się w każdym domu. Najważniejszym elementem jest domowy okruszek – to właśnie on wpływa na charakterystyczny smak i fakturę potrawy. Ten przepis jest uniwersalny – można go modyfikować w zależności od upodobań i dostępnych składników. Puszek Okruszek to danie, które zadowoli zarówno mniejszych, jak i większych smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (używam krupczatki)
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś lubi słodsze ciasto, można dodać jeszcze płaską łyżkę)
- 5 żółtek
- Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (można użyć zwykłego)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego (można zastąpić też olejem rzepakowym)
- Ponadto:
- 500 g malin lub jagód (tyle żeby zakryły wierzch pianki, borówek amerykańskich – mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
- cukier puder do oprószenia
Puszek okruszek – jak zrobić?
-
1.
Sposób przygotowania kruchego ciasta:
Do dużej miski lub na stolnicę, przesiewamy mąkę i proszek, następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, lub siekamy je nożem. Dodajemy żółtka i cukier. Szybko ugniatamy. Pamiętamy, że ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania. Jeśli będzie zbyt sypkie możemy dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Dzielimy ciasto na dwie części 60% i 40%. Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do zamrażarki. Po godzinie kontrolujemy czy ciasto jest twarde (na tyle, żeby można było zetrzeć je na tarce). -
2.
Blachę o wymiarach 33×20 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, większa połowę ciasta ścieramy na spód, lekko ugniatamy palcami. Podpiekamy spód w temp. 190 stopni ok 20 minut. Odstawiamy do przestudzenia. -
3.
Kiedy spód jest wystudzony zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, zaczynamy dodawać po łyżce cukru i cukru wanilinowego, cały czas ubijamy na najwyższych obrotach. Powoli dodajemy budynie w proszku. Cały czas miksujemy. Na koniec wlewamy olej, nie przerywamy ubijania. -
4.
Na podpieczony spód wykładamy przygotowaną piankę, na piankę układamy owoce. Maliny układamy dziurkami do góry, inne owoce rozsypujemy na piankę. Na górę ścieramy drugą połowę ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 190 stopni 30-40 minut, aż góra się lekko zarumieni. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!!!
Puszek okruszek – dodatkowe informacje
Pamiętaj, żeby nie rozmrażać domowego okruszka (jeśli jest mrożony). Pod wpływem ciepła woda wyparuje i nie wsiąknie w piankę.
Nie przekraczaj czasu pieczenia, ciasto będzie wtedy bardzo kruche i rozwali się przy krojeniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puree ziemniaczane z zielonym groszkiem
Następny przepis: Puszysta kaszka manna z malinami na białku