Przepyszne naleśniki
Ulubione danie zarówno niejednego dorosłego, jak i dziecka – przepyszne naleśniki. Idealne do podania na śniadanie, deser czy nawet jako danie główne. To doskonały pomysł na wykorzystanie podstawowych składników, które mamy zazwyczaj w domu, jak mąka, jajka, mleko. Jednak to, co zawsze wyróżnia naleśniki, to ich dodatki – od tradycyjnych, słodkich jak dżem czy Nutella, po wytrawne, takie jak szpinak czy ser. Ten przepis pozwoli Ci na przygotowanie tych niezwykle uniwersalnych i przepysznych placków, które zawsze kojarzą nam się z domowym ciepłem. Żeby już nigdy nie musieć szukać innego przepisu na naleśniki!
admin
Składniki:
- Ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 25 dag mąki
- 4 jajka
- łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
- Oraz: 4 banany
- 15 dag truskawek
- pomarańcza
- 2 łyżki miodu naturalnego
- szklanka mleka
- bita śmietana w proszku o smaku toffi
- 1/2 kostki masła
- gorzki sos czekoladowy
Przepyszne naleśniki – jak zrobić?
- Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wodę (bez niej naleśniki są sztywne), dodajemy mąkę, żółtka, olej i sól. Miksujemy Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Od razu smażymy naleśniki (najlepiej na dwóch patelniach), aby ciasto nie opadło.
- Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, smażymy na maśle ok. minuty z każdej strony. Polewamy miodem i smażymy, aż zacznie robić się karmel. Truskawki myjemy, kilka przekrawamy na pół, resztę kroimy w plasterki.
- Ciepłe banany i plasterki truskawek zawijamy w naleśniki. Dekorujemy bitą śmietaną, połówkami truskawek i cząstkami pomarańczy. Polewamy sosem czekoladowym.
Przepyszne naleśniki – dodatkowe informacje
● Gdy do ciasta naleśnikowego dodamy 1-2 łyżki oleju, nie musimy natłuszczać patelni.
● Aby naleśniki były bardziej pulchne, do ciasta wlewamy wodę mineralną gazowaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pażuchy - poznańskie pyzy
Następny przepis: Przepyszne Langosze