Przekładany piernik na piwie

Przekładany piernik na piwie

Przekładany piernik na piwie to wyjątkowy deser, który zaskoczy niejednego miłośnika słodkości. Zniewalające połączenie intensywnego smaku ciemnego piwa, do którego doszły nuty korzenne i miód, tworzy prawdziwie festiwal smaków. Ta wersja piernika, zdecydowanie bardziej puszysta i wilgotna od tradycyjnej, zostanie przez wielu uznana za nowe ulubione ciasto. Ten oryginalny przekładany piernik na piwie, nie tylko urzeka smakiem, ale również jest wizualną ucztą. Idealny na zimowe dni, a jednocześnie wystarczająco elegancki na specjalne okazje. Pamiętajcie, aby dokładnie zaplanować swój czas – piernik na piwie wymaga kilku godzin, aby smaki mogły odpowiednio się połączyć.

Składniki

  • Składniki na piernik:
    • 1 szklanka ciemnego piwa
    • 15 dag miodu
    • 3 jaja
    • 20 dag zwykłego cukru
    • 180 ml oleju
    • 40 dag mąki
    • 3 płaskie łyżki kakao
    • 2 pełne łyżeczko sody
    • 1 przyprawa do piernika
  • Masa:
    • 3 budynie śmietankowe
    • 2 galaretki agrestowe
    • 1 litr wody
    • 1 masło
  • Dodatkowo:
    • 1 powidło śliwkowe
    • 20 dag śliwek suszonych

Przekładany piernik na piwie – jak zrobić?

  1. Do garnka wlać piwo, dodać miód. Podgrzać. Do osobnej miski wbić jaja, dodać cukier i olej. Zmiksować. Wlać piwo z miodem. Zmiksować. Dodać suche składniki i dalej miksować. Z podanych składników upiec dwa osobne pierniki, po upieczeniu przekroić na pół. Piec w formie ok. 1 godziny.
  2. Budynie rozrobić w 1 szklance wody. Pozostałe 3 szklanki wody zagotować i ugotować budyń. Do gorącego wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić i połączyć z masłem.
  3. Przekładanie ciasta: Piernik-masa budyniowa-piernik-powidło i pokrojone śliwki-piernik-masa budyniowa-piernik-polewa

Przekładany piernik na piwie – dodatkowe informacje

Można upiec 1 piernik w keksówce i posmarować tylko powidłem śliwkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Przekładaniec - ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną
Następny przepis: Przepis na danie szynkowaru – udziec z indyka w pistacjach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode