Przekładany piernik na piwie
Przekładany piernik na piwie to wyjątkowy deser, który zaskoczy niejednego miłośnika słodkości. Zniewalające połączenie intensywnego smaku ciemnego piwa, do którego doszły nuty korzenne i miód, tworzy prawdziwie festiwal smaków. Ta wersja piernika, zdecydowanie bardziej puszysta i wilgotna od tradycyjnej, zostanie przez wielu uznana za nowe ulubione ciasto. Ten oryginalny przekładany piernik na piwie, nie tylko urzeka smakiem, ale również jest wizualną ucztą. Idealny na zimowe dni, a jednocześnie wystarczająco elegancki na specjalne okazje. Pamiętajcie, aby dokładnie zaplanować swój czas – piernik na piwie wymaga kilku godzin, aby smaki mogły odpowiednio się połączyć.
admin
Składniki
- Składniki na piernik:
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 15 dag miodu
- 3 jaja
- 20 dag zwykłego cukru
- 180 ml oleju
- 40 dag mąki
- 3 płaskie łyżki kakao
- 2 pełne łyżeczko sody
- 1 przyprawa do piernika
- Masa:
- 3 budynie śmietankowe
- 2 galaretki agrestowe
- 1 litr wody
- 1 masło
- Dodatkowo:
- 1 powidło śliwkowe
- 20 dag śliwek suszonych
Przekładany piernik na piwie – jak zrobić?
- Do garnka wlać piwo, dodać miód. Podgrzać. Do osobnej miski wbić jaja, dodać cukier i olej. Zmiksować. Wlać piwo z miodem. Zmiksować. Dodać suche składniki i dalej miksować. Z podanych składników upiec dwa osobne pierniki, po upieczeniu przekroić na pół. Piec w formie ok. 1 godziny.
- Budynie rozrobić w 1 szklance wody. Pozostałe 3 szklanki wody zagotować i ugotować budyń. Do gorącego wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić i połączyć z masłem.
- Przekładanie ciasta: Piernik-masa budyniowa-piernik-powidło i pokrojone śliwki-piernik-masa budyniowa-piernik-polewa
Przekładany piernik na piwie – dodatkowe informacje
Można upiec 1 piernik w keksówce i posmarować tylko powidłem śliwkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Przekładaniec - ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną
Następny przepis: Przepis na danie szynkowaru – udziec z indyka w pistacjach