prosta i szybka tarta gruszkowa

prosta i szybka tarta gruszkowa

Zapraszamy do przygotowania prostej i szybkiej tarty gruszkowej. To łatwe w wykonaniu ciasto to prawdziwy rarytas dla osób ceniących połączenie delikatnej, kruchej skorupy ciasta i słodko-kwasowatych owoców. Dzięki swojej prostocie, jest to idealny przepis na ciasto, które możemy upiec na spontaniczne spotkanie z przyjaciółmi czy na niedzielne popołudnie. Tarta gruszkowa jest estetyczna w formie, zatem zachwyci gości także pod względem wizualnym. Do jej przygotowania potrzebujesz minimalnej ilości składników, a efekt końcowy na pewno przekroczy twoje oczekiwania. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na prosta i szybka tarta gruszkowa.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
    • 2 szklanki mąki tortowej
    • 3 łyżki cukru
    • szczypta soli
    • 3/4 kostki masła 82%
    • 1 jajko
  • Składniki na nadzienie:
    • 5-7 gruszek
    • łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżka mąki tortowej
    • 1 cukier wanilinowy

Prosta i szybka tarta gruszkowa – jak zrobić?

  1. Mieszamy mąkę z cukrem i solą, następnie dodajemy posiekane zimne masło i kolejnie jajko. Całość ugniatamy na jednolitą twardą masę i wkładamy do lodówki na 20-25min.
  2. Gruszki obieramy ze skórki i z pestek. Kroimy w kostkę wedle uznania i mieszamy z mąką, cynamonem i cukrem. Można dorzucić garść orzechów włoskich 🙂
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce do tarty, następnie robimy dziurki widelcem na spodzie ciasta i wykładamy gruszki.
  4. Pieczemy 45min w temp. 180.
  5. Wystudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem i polewamy nutellą. Można podawać z lodami waniliowymi 🙂

xxxx – dodatkowe informacje

Po upływie 30min pieczenia, bądź gdy brzegi ciasta się zbytnio zarumienią, można nałożyć na wierzch folię aluminiową aby uniknąć przypieczenia 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Prosta babka jogurtowa
Następny przepis: Prosta kartoflanka z fasolką , zacierką i okrasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode