prosta i szybka tarta gruszkowa
Zapraszamy do przygotowania prostej i szybkiej tarty gruszkowej. To łatwe w wykonaniu ciasto to prawdziwy rarytas dla osób ceniących połączenie delikatnej, kruchej skorupy ciasta i słodko-kwasowatych owoców. Dzięki swojej prostocie, jest to idealny przepis na ciasto, które możemy upiec na spontaniczne spotkanie z przyjaciółmi czy na niedzielne popołudnie. Tarta gruszkowa jest estetyczna w formie, zatem zachwyci gości także pod względem wizualnym. Do jej przygotowania potrzebujesz minimalnej ilości składników, a efekt końcowy na pewno przekroczy twoje oczekiwania. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na prosta i szybka tarta gruszkowa.
admin
Składniki
- Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3/4 kostki masła 82%
- 1 jajko
- Składniki na nadzienie:
- 5-7 gruszek
- łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 cukier wanilinowy
Prosta i szybka tarta gruszkowa – jak zrobić?
- Mieszamy mąkę z cukrem i solą, następnie dodajemy posiekane zimne masło i kolejnie jajko. Całość ugniatamy na jednolitą twardą masę i wkładamy do lodówki na 20-25min.
- Gruszki obieramy ze skórki i z pestek. Kroimy w kostkę wedle uznania i mieszamy z mąką, cynamonem i cukrem. Można dorzucić garść orzechów włoskich 🙂
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce do tarty, następnie robimy dziurki widelcem na spodzie ciasta i wykładamy gruszki.
- Pieczemy 45min w temp. 180.
- Wystudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem i polewamy nutellą. Można podawać z lodami waniliowymi 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Po upływie 30min pieczenia, bądź gdy brzegi ciasta się zbytnio zarumienią, można nałożyć na wierzch folię aluminiową aby uniknąć przypieczenia 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Prosta babka jogurtowa
Następny przepis: Prosta kartoflanka z fasolką , zacierką i okrasą