Powidło wiśniowe

Powidło wiśniowe

Odkryjcie uroki domowej konfitury z lata z naszym przepisem na powidło wiśniowe. Wykorzystajcie soczyste, dojrzałe owoce i stwórzcie wyśmienitą przekąskę, która przypomina o letnich miesiącach o każdej porze roku. Powidła wiśniowe doskonale sprawdzą się na świeżym chlebie, do ciast czy naleśników. To propozycja dla wszystkich, którzy cenią naturalne smaki i domowe przetwory. Przygotowanie powideł jest niezwykle proste, a wykorzystane składniki są dostępne i niedrogie. Zaskoczcie swoich bliskich domowym powidłem z wiśni – słodkim i pełnym smaku. To prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki:

  • 2 kilogramy wiśni
  • 1/2 kilograma cukru

Powidło wiśniowe – jak zrobić?

  1. wiśnie
    Wiśnie myjemy w zimnej wodzie a następnie pestkujemy, owoce zasypujemy cukrem i mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania. W pierwszy dzień owoce smażymy 50 minut po tym czasie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
  2. powidła
    Drugiego dnia owoce ponownie doprowadzamy do zagotowania i smażymy kolejne 50 minut. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce, wtedy powidła po leżakowaniu powinny lekko gęstnięć.
  3. Na 3 dzień powidła staną się lekko gęste, stawiamy na gaz i gotujemy kolejne 50 minut, powidła trzeba mieszać cały czas aby nie przywarły nam do garnka. Być może nie potrzeba 50 minut tylko np. 20 minut. To zależy jaką odpowiednią gęstość chcemy uzyskać.
  4. Gorące powidło nakładamy do małych czystych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie od momentu zagotowania 5 minut. Zimne wynosimy w ciemne i chłodne miejsce.

Porady – Dodatkowe informacje

Takie powidło świetnie smakuje na kanapce, oraz do nadziewania różnych ciasteczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Powidła z gruszki
Następny przepis: Poznańska REPETA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode