Porzeczkowiec

Porzeczkowiec

Porzeczkowiec z mascarpone to idealne rozwiązanie dla tych, którzy cenią klasyczne smaki w wyjątkowym wydaniu. Ten apetyczny deser to połączenie delikatności sernika z charakterystycznym smakiem porzeczek. Warstwa gęstego mascarpone tworzy doskonałe tło dla cierpko-słodkich owoców, natomiast kruchy spód dodaje całości niezwykłej chrupkości. Podbił serca nie tylko miłośników owocowych wypieków, ale także tych, którzy szukają nieskomplikowanych, a zarazem wykwintnych przepisów. Mimo że najczęściej kojarzy się go z letnim sezonem, dzięki dostępności mrożonych porzeczek, porzeczkowiec z mascarpone można przygotować o każdej porze roku. Idealny na wieczór przy kominku, rodzinną uroczystość czy zwykłe popołudnie.

Składniki:

  • Ciasto cz.1:
    -3/4 szklanki oleju rzepakowego
    -pół szklanki wody
    -1 szklanka cukru
    -5 łyżek kakao (płaskich)

    Ciasto cz.2:
    -5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
    -pół szklanki drobnego cukru do wypieków
    -1,5 szklanki mąki pszennej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Krem z serka: składniki muszą być w temp.pokojowej
    -200 g masła
    -500 g serka kremowego(typu almette śmietankowy/naturalny)
    -5 łyżek cukru pudru

    Krem śmietankowy:
    -500 ml śmietany kremówki 36%
    -2 łyżki cukru pudru
    -4 pełne łyżki serka mascarpone lub 2 śmietanfixy

    Dodatkowo:
    -450g dżemu z czarnej porzeczki
    -50g czekolady mlecznej

Porzeczkowiec – jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Ciasto 1:
    Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić. Ciasto 2:
    Mąkę, proszek, sodę – przesiać i odłożyć. Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę (CIASTO 1) i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty.
  2. 2.
    Krem z serka:
    Masło utrzeć z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując.
  3. 3.
    Krem śmietankowy:
    Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone. Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, krem może się zwarzyć.
  4. 4.
    Wykonanie:
    Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Blat posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce czekoladę. Schłodzić.

Porzeczkowiec – dodatkowe informacje

Ciasto porzeczkowiec z mascarpone najlepiej smakuje na drugi dzień. Należy przechowywać je w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PORZECZKOWIEC
Następny przepis: Smażone ziemniaki z jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode