Porzeczkowiec
Porzeczkowiec z mascarpone to idealne rozwiązanie dla tych, którzy cenią klasyczne smaki w wyjątkowym wydaniu. Ten apetyczny deser to połączenie delikatności sernika z charakterystycznym smakiem porzeczek. Warstwa gęstego mascarpone tworzy doskonałe tło dla cierpko-słodkich owoców, natomiast kruchy spód dodaje całości niezwykłej chrupkości. Podbił serca nie tylko miłośników owocowych wypieków, ale także tych, którzy szukają nieskomplikowanych, a zarazem wykwintnych przepisów. Mimo że najczęściej kojarzy się go z letnim sezonem, dzięki dostępności mrożonych porzeczek, porzeczkowiec z mascarpone można przygotować o każdej porze roku. Idealny na wieczór przy kominku, rodzinną uroczystość czy zwykłe popołudnie.
Porzeczkowiec – jak zrobić?
admin
Składniki:
- Ciasto cz.1:
-3/4 szklanki oleju rzepakowego
-pół szklanki wody
-1 szklanka cukru
-5 łyżek kakao (płaskich)Ciasto cz.2:
-5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
-pół szklanki drobnego cukru do wypieków
-1,5 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonejKrem z serka: składniki muszą być w temp.pokojowej
-200 g masła
-500 g serka kremowego(typu almette śmietankowy/naturalny)
-5 łyżek cukru pudruKrem śmietankowy:
-500 ml śmietany kremówki 36%
-2 łyżki cukru pudru
-4 pełne łyżki serka mascarpone lub 2 śmietanfixyDodatkowo:
-450g dżemu z czarnej porzeczki
-50g czekolady mlecznej
Porzeczkowiec – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Ciasto 1:
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić. Ciasto 2:
Mąkę, proszek, sodę – przesiać i odłożyć. Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę (CIASTO 1) i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty. -
2.
Krem z serka:
Masło utrzeć z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując. -
3.
Krem śmietankowy:
Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone. Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, krem może się zwarzyć. -
4.
Wykonanie:
Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Blat posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce czekoladę. Schłodzić.
Porzeczkowiec – dodatkowe informacje
Ciasto porzeczkowiec z mascarpone najlepiej smakuje na drugi dzień. Należy przechowywać je w lodówce.